NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag optimistisch aan de verkorte handelsweek begonnen. De handel op Wall Street kreeg onder meer steun van opwaarderingen voor de Dow-fondsen Alcoa en Intel.

Bij het slot van de handelsdag noteerde de Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen 0,8 procent hoger op 10.414,14 punten.

De breder georiënteerde S&P 500-index steeg 1,1 procent tot 1114,05 punten en de technologiebeurs Nasdaq ging 1,2 procent vooruit tot 2237,66 punten.

Aluminiumconcern Alcoa was koploper in de Dow, nadat Morgan Stanley het aandeel een opwaardering had gegeven. Het bedrijf kondigde zondag aan samen met Saudi Arabian Mining een goedkope aluminiumverbinding te willen gaan ontwikkelen. Beleggers reageerden positief, het aandeel steeg 7,9 procent.

Intel
Ook Intel trok de aandacht van beleggers. Barclays Capital verhoogde het beleggingsadvies voor de chipproducent. Het fonds won 2,5 procent.

Aankondigingen van enkele overnames droegen verder bij aan het positieve sentiment. De Franse farmaceutische groep Sanofi-Aventis maakte bekend de Amerikaanse branchegenoot Chattem te kopen voor 1,9 miljard dollar.

Chattem maakte een koerssprong van 33 procent tot ruim 92 dollar. ,,Premies van deze grootte hebben we sinds het begin van de economische crisis niet meer gezien'', zei een analist. ,,Dit kan een katalysator zijn voor 2010.''

Mijnbouwbedrijf Bucyrus liet weten Terex's mining business te kopen voor 1,3 miljard dollar in contanten en TreeHouse Foods zei Sturm Foods over te nemen voor 660 miljoen dollar. Het aandeel Bucyrus won 9,3 procent op de Nasdaq, terwijl beleggers Terex beloonden met een koerswinst van 6 procent. Treehouse steeg 16,8 procent.

Spektakel
Handelaren verwachten overigens niet veel spektakel meer op de beurzen deze week. Veel beleggers zijn op vakantie of blijven thuis vanwege het winterweer. De beurzen in New York sluiten bovendien donderdag eerder en blijven vrijdag in verband met Kerstmis gesloten.

Veel richtinggevend nieuws is er ook niet. Beleggers zien later deze week nog wel wat macrocijfers tegemoet over de Amerikaanse huizenmarkt en de groei van de Amerikaanse economie.

Kerst
Verder kijken ze naar het koopgedrag van de Amerikaanse consument deze week. De dagen voor kerst zijn van cruciaal belang voor detailhandelaren en door het winterweer konden veel mensen de winkels niet bereiken.

De kerstbestedingen vormen een indicator van de kracht van het economisch herstel in de Verenigde Staten. Vorig jaar gingen de kerstverkopen in de VS nog voor het eerst in tien jaar omlaag.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4281 dollar tegen 1,4305 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen.