AMSTERDAM - De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag voor de derde dag op rij in het rood gesloten. Zorgen over de verlaging van de kredietwaardigheid van Griekenland en de schuldenproblematiek van Dubai hielden beleggers in de ban.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 2,55 punten (0,8 procent) op 312,88 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen eindigde 5,02 punten (1 procent) lager op 494,38 punten. De markten in Parijs, Frankfurt en Londen gingen 0,4 tot 0,7 procent achteruit.

Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde dinsdag de kredietwaardigheid van Griekenland omdat het land diep in de schulden zit. Standard & Poor's dreigt hetzelfde te doen. Beleggers vrezen dat mogelijk meer landen zoals Groot-Brittannië en de Verenigde Staten kunnen volgen.

Dubai
Ook de schuldenproblematiek in Dubai blijft voor veel onrust zorgen. Woensdag maakte de vastgoedontwikkelaar Nakheel, dat onderdeel uitmaakt van het staatsinvesteringsbedrijf Dubai World, miljardenverliezen bekend over de eerste helft van dit jaar. De zorg neemt toe dat Dubai World zijn schuldeisers niet zal kunnen afbetalen.

Post- en pakketjesvervoerder TNT bleef woensdag de aandacht trekken. Het aandeel verloor 1,5 procent. Twee activistische aandeelhouders zouden TNT willen opsplitsen.

Een van de aandeelhouders, de Canadese pensioenbelegger Aimco, liet woensdag wel weten met TNT te willen samenwerken aan consolidatie van de Europese koeriersmarkt.

TomTom
TomTom leverde een deel van de koerswinst die een dag werd behaald in, met een verlies van 2,8 procent. Dat kwam door winstnemingen. De Amerikaanse bank Morgan Stanley maakte dinsdag bekend de producent van navigatieapparatuur te gaan volgen, waarna de koers flink steeg.

De grootste verliezer in de AEX was bank en verzekeraar ING (min 5,4 procent). Er is onzekerheid over de aandelenemissie van 7,5 miljard euro die vorige week werd begonnen. Verzekeringsconcern Aegon zakte 2,9 procent.

De euro sloot op een stand van 1,4720 dollar. Bij het slot van de handel dinsdag was de eenheidsmunt 1,4745 dollar waard.