WOLFSBURG - De Duitse autoproducent Volkswagen neemt een belang van 19,9 procent in de Japanse branchegenoot Suzuki. Dat maakten beide bedrijven woensdag bekend zonder op de financiële details van de overeenkomst in te gaan.

Volgens Suzuki betaalt Volkswagen ongeveer 2,5 miljard dollar (1,7 miljard euro) voor het belang. De op drie na grootste autoproducent van Japan wil de helft van dit bedrag gebruiken voor de aankoop van aandelen Volkswagen. Beide autofabrikanten lichten de overeenkomst later op de dag in Tokio toe.

Expertise
Bestuurders van Volkswagen, de op twee na grootste autofabrikant ter wereld, noemden Suzuki in de afgelopen maanden al een interessante partner vanwege de expertise van de Japanners bij het maken van kleine auto's. Suzuki ontkende vorige maand echter nog dat er gesprekken plaatsvonden tussen beide bedrijven.

Volkswagen, dat onder meer eigenaar is van de merken Audi, Skoda en Seat, nam eerder deze week voor 3,9 miljard euro een belang van 49,9 procent in sportwagenfabrikant Porsche.