NEW YORK - Tegenvallend bedrijvennieuws en een sterkere dollar hebben dinsdag tot verliezen geleid op de beurzen in New York.

Fastfoodketen McDonald's maakte voor de tweede achtereenvolgende maand melding van teruglopende verkopen.

Het Amerikaanse conglomeraat 3M kwam bovendien met een dik tegenvallende winstverwachting voor 2009.

Dat leidde bij beleggers tot bezorgdheid over de voor de economie zo belangrijke consumentenbestedingen.

Min

Alle drie de graadmeters op Wall Street eindigden in de min. De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen verloor 1 procent. De Dow sloot op 10.285,97 punten, een verlies van 104,14 punten.

De breed samengestelde S&P 500 verloor eveneens 1 procent en sloot 11,31 punten lager op 1091,94 punten.

De technologiebeurs Nasdaq leverde 0,8 procent in en noteerde aan het einde van de handelsdag 2172,99 punten, een min van 16,62 punten.

Bezorgdheid

Tegenvallende kwartaalcijfers van supermarktketen Kroger droegen nog eens bij aan de bezorgdheid over de consumentenbestedingen.

Het concern stelde ook zijn verwachtingen voor het hele jaar naar beneden bij. De koers van het aandeel viel op de S&P 1,3 procent terug.

Sterke dollar

Ook de sterkere dollar speelde de beurzen parten. Met het stijgen van de Amerikaanse munt, kwamen de prijzen van grondstoffen onder druk te staan.

Zo daalde dinsdag de prijs van olie en goud. Niet alleen de grondstoffenfondsen hadden last van de sterkere dollar, ook bedrijven die veel overzeese zaken doen ondervonden daarvan de nadelige gevolgen.

Obama

De maatregelen die president Obama dinsdag in de loop van de dag aankondigde om banen te creëren en de werkloosheid terug te dringen, hadden weinig merkbare invloed op de aandelenhandel. De Amerikaanse president wil vooral kleine bedrijven stimuleren meer mensen aan te nemen.

Op de Dow daalden vrijwel alle koersen. McDonald's behoorde met een min van ruim 2 procent tot de grootste dalers. Maar ook de oliemaatschappijen Exxon Mobil en Chevron zaten in die groep met verliezen van respectievelijk 2,1 en 1,6 procent.

Olie

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde dinsdag met 1,1 procent, nadat er maandag al 2 procent van was afgegaan.

De euro noteerde bij sluiting van de beurzen in New York 1,4703 dollar. Bij sluiting van de beurzen in Europa was dat 1,4745 dollar.