DENPASAR - Luchtvaartmaatschappij KLM gaat samenwerken met de Indonesische branchegenoot Garuda Indonesia. KLM-topman Peter Hartman en zijn Indonesische evenknie Emirsyah Satar tekenden daartoe dinsdag een overeenkomst in het Balinese Denpasar.

Toen KLM begin oktober van dit jaar bekendmaakte weer op Bali te gaan vliegen, gaf de maatschappij al aan naar mogelijkheden te kijken om met Garuda samen te gaan werken.

De twee gaan gezamenlijke vluchten uitvoeren tussen Singapore en Denpasar. Ook willen KLM en Garuda nauwer gaan samenwerken in het onderhoud van vliegtuigonderdelen. Door de zogenoemde code-sharing overeenkomst kan KLM klanten ook voortaan dagelijkse vluchten aanbieden tussen Singapore en Denpasar.

A330
Garuda maakte dinsdag bekend vanaf 1 juni dagelijks op Schiphol te gaan vliegen. De Indonesische maatschappij zal met een A330 van Jakarta via Dubai naar Amsterdam vliegen. Wanneer de maatschappij, waarschijnlijk eind 2010, de beschikking krijgt over Boeing 777s zal de vlucht direct worden uitgevoerd.

Garuda ziet de komst naar Schiphol, de eerste Europese luchthaven waar ze weer op gaat vliegen, en de samenwerking met KLM, als ''een springplank naar de rest van Europa.'' Voor KLM biedt de samenwerking met Garuda meer mogelijkheden in Indonesië. De twee zullen dan ook in de toekomst op meer routes gaan samenwerken.

Garuda stond sinds 2007, net als alle andere Indonesische luchtvaartmaatschappijen, op de zwarte lijst van de Europese Unie. Die stap volgde op een reeks vliegtuigongevallen in Indonesië. In juli van dit jaar werd Garuda weer van de lijst gehaald.