AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn dinsdag met verliezen geëindigd.

Een tegenvallend cijfer over de Duitse industrie en een afwaardering van de kredietwaardigheid van Griekenland zorgden voor onrust op de beursvloer. Ook de lagere koersen op Wall Street zetten de stemming onder druk.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 4,82 punten (1,5 procent) op 315,43 punten. De MidKap-index voor het middensegment noteerde 5,83 punten (1,1 procent) lager op 499,40 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen 1,4 tot 1,7 procent lager de handel uit.

Duitsland
De beurzen doken aan het begin van de middag in de min, na de bekendmaking dat de industriële productie in Duitsland in oktober onverwacht met 1,8 procent is gedaald. Het was de eerste productiedaling in drie maanden. Analisten hadden juist op een stijging met 1 procent gerekend.

Daar kwam later in de middag het nieuws over Griekenland bovenop. Kredietbeoordelaar Fitch heeft de staatsleningen van Griekenland een lagere waardering gegeven omdat het twijfels heeft of het land de schulden terug kan dringen. Standard & Poor's dreigt hetzelfde te doen als Griekenland de overheidsfinanciën niet op orde brengt.

Wall Street
Wall Street opende dinsdag in de min. Dat had vooral te maken met een lagere olieprijs die grondstoffenfondsen onder druk zet en een tegenvallende vooruitblik voor heel 2009 van het Amerikaanse conglomeraat 3M.

In de AEX waren wel enige lichtpuntjes te zien. Zo won post- en pakketjesvervoerder TNT 2,9 procent. Twee activistische aandeelhouders zouden TNT willen opsplitsen.

TomTom
TomTom steeg 7,1 procent. Dat had te maken met de bekendmaking dat de Amerikaanse bank Morgan Stanley de producent van navigatieapparatuur gaat volgen. Volgens de bank ''kunnen de resultaten in de komende twaalf tot achttien maanden positief verrassen''.

ING was de grootste verliezer in de AEX. Het aandeel van de bank en verzekeraar daalde 4,1 procent. Verzekeringsconcern Aegon verloor 2,8 procent. Supermarktbedrijf Ahold leverde 2,4 procent in.

De euro sloot op een stand van 1,4745 dollar. Bij het slot van de handel maandag was de euro 1,4825 dollar waard.