AMSTERDAM - Twee activistische investeerders hebben een belang opgebouwd in post- en expressbedrijf TNT. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde meldingen bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Het gaat om het Amerikaanse hedgefonds Jana Partners en de Canadese vermogensbeheerder Albert Investment Management Corp (Aimco). Samen hebben zij een belang van ruim 5 procent in TNT, zei Jana tegen persbureau Reuters.

Het Financieele Dagblad schreef dinsdagochtend dat beide investeerders niet blij zijn met het voornemen van TNT zich meer te richten op de expresstak en de stabilisatie van de postdivisie.

Volgens de krant ligt het voor de hand dat Jana en Aimco aan zullen sturen op een opsplitsing van het bedrijf. TNT wilde geen commentaar geven op het artikel.

Vrijgeven
TNT maakte vorige week donderdag bekend in de komende jaren enkele postactiviteiten in Europa van de hand te willen doen. Het bedrijf ziet geen kans een grote speler te worden op de Europese postmarkt omdat het vrijgeven daarvan stagneert door de crisis en volumedalingen.

''Volgend jaar dalen de volumes tussen 7 en 9 procent door de gevolgen van het vrijgeven van de Nederlandse postmarkt'', zei topman Peter Bakker vorige week.

In de daarop volgende jaren verwacht TNT tot 2015 een jaarlijkse daling van 4 tot 6 procent. De pakketdivisie ontwikkelt zich stabiel ten opzichte van het slechte jaar 2007.