AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam is maandag licht lager gesloten. Beleggers deden het voorzichtig aan, vooral door zorgen over een mogelijke renteverhoging in de Verenigde Staten.

De AEX-index sloot met een verlies van 0,88 punten (0,3 procent) op 320,25 punten. De MidKap-index voor het middensegment won 1,54 punten (0,3 procent) tot 505,23 punten.

De beurzen in Parijs en Londen daalden 0,2 procent. De DAX in Frankfurt eindigde 0,6 procent in de min.

Vrijdag
Vrijdag bleek dat op de Amerikaanse arbeidsmarkt vorige maand slechts 11.000 banen verloren zijn gegaan, veel minder dan verwacht. Daarmee lijkt de 'grote recessie' te kunnen worden bijgeschreven in de geschiedenisboeken.

''De economie gaat goed, de arbeidsmarkt meldt zich'', zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Rente
De keerzijde van het goede nieuws is dat het de Amerikaanse centrale bankiers ruimte geeft om de rente te verhogen. Dit betekent dat lenen duurder wordt, wat een drukkend effect heeft op bestedingen van consumenten en winsten van bedrijven. De rente in de VS staat nu op het historisch lage niveau van bijna 0 procent.

In de AEX stond uitzender Randstad op een plus van 1,4 procent. Analisten van Deutsche Bank verhoogden hun beleggingsadvies omdat zij verwachten dat het concern zal kunnen profiteren van herstel op de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Boskalis
De aandeelhouders van baggeraar Boskalis gaven goedkeuring voor een aandelenemissie van 200 tot 230 miljoen euro. Boskalis gaat de opbrengst gebruiken voor overname van maritiem dienstverlener Smit Internationale. Boskalis won 1,1 procent.

TomTom, de producent van navigatietechnologie, kondigde aan ilocal over te nemen. Dit bedrijf bezit een database van zakelijke locaties in Nederland en België.

Fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management noemde het een opvallende stap. ''Als het succesvol wordt, kan het iets leuks worden, maar het is wel met onzekerheden omgeven.'' Het aandeel TomTom sloot 0,7 procent in de plus.

ING
De grootste daler in de AEX was bank en verzekeraar ING met een min van 2,5 procent. Dit had volgens Van Zeijl te maken met de aandelenemissie waarvoor beleggers zich op dit moment kunnen inschrijven. ''Als de druk van de emissie weg is, kan het aandeel herstellen.''

Ook in Londen hadden de banken het zwaar. Dat kwam door plannen van de Britse regering voor een belasting op bankiersbonussen. Royal Bank of Scotland daalde 4,7 procent, Barclays zakte 2,1 procent en Lloyd's verloor 4,1 procent.

InnoConcepts
Uitvindersfirma InnoConcepts maakte de details van zijn claimemissie bekend. De emissie is al volledig onderschreven en moet 27,2 miljoen euro opbrengen. Het aandeel won in de index voor kleinere fondsen 2,5 procent.

De euro noteerde aan het slot van de handel 1,4825 dollar. Vrijdag sloot de euro op 1,4875 dollar.