AMSTERDAM - Beleggers kijken de komende week uit naar tekenen van verder economisch herstel. Mogelijk begint deze week een voorzichtige rally, nu de angst voor een terugval naar de achtergrond is verdwenen.

Vrijdag bleek dat bedrijven in de Verenigde Staten in november veel minder banen hebben geschrapt dan was verwacht. Wel blijven beleggers voorzichtig met de feestdagen voor de deur en de nog steeds zuinige consument.

De Verenigde Staten worden gezien als een barometer voor andere landen. Een positief banencijfer in het land schept vertrouwen in het doorzetten van het wereldwijde economische herstel. Het aantal geschrapte banen in de VS was in november elfduizend. Analisten hadden op 130.000 arbeidsplaatsen gerekend.

Rente
De positieve macrocijfers hebben ook een keerzijde. De data kunnen het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, dwingen om de rente eerder te verhogen dan gedacht.

Een groeiende economie kan de prijzen omhoog stuwen (inflatie). Als die te snel stijgen, is dat slecht voor de economie. Beleggers zijn bang dat de Fed de rente te vroeg verhoogt, waardoor de bodem onder de economische groei wordt weggeslagen.

Kerst
Daarnaast maken beleggers zich zorgen over de consumentenbestedingen rond de feestdagen. Met de kerstdagen voor de deur is het erop of eronder voor veel bedrijven.

Beleggers maken zich zorgen dat consumenten de hand nog steeds op de knip houden, waardoor de kerstverkopen dit jaar wel eens zouden kunnen tegenvallen, net als vorig jaar. De komende week worden detailhandelscijfers over november gepubliceerd.

Boskalis
In Nederland staat weinig bedrijfsnieuws op de agenda. Wel spelen bedrijven als baggeraar Boskalis, maritiem dienstverlener Smit Internationale en supermarktketen Super de Boer zich de komende week in de kijker. Boskalis geeft maandag tijdens een aandeelhoudersbijeenkomst een toelichting op het bod op Smit Internationale, dat het bedrijf in november deed. In totaal betaalt Boskalis 1,35 miljard euro om de dienstverlener van de beurs te halen.

Op een aandeelhoudersvergadering van Super de Boer wordt een toelichting gegeven op het bod van branchegenoot Jumbo. De onderneming uit Veghel deed in oktober een bod van 552,5 miljoen euro op de Super de Boer-winkels.