NEW YORK - Wall Street opende in een goede stemming. Beleggers reageerden blij verrast op het veel beter dan verwachte cijfer over de Amerikaanse banenmarkt. De koersstijgingen brokkelden in de uren daarna echter af.

De stijgende dollar gooide roet in het eten, evenals een toenemende vrees dat de centrale bank de rente eerder zal verhogen dan tot dusver werd verwacht. Het leidde tot lagere grondstofprijzen en dat zette een domper op veel koersen.

Zo noteerde Alcoa flink lager. Ook benzinemaatschappijen stonden onder druk bij lagere olieprijzen. Daar stond tegenover dat onder meer banken en huizenbouwers hun aandelen zagen stijgen.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot na een voortvarende start nog slechts 0,2 procent hoger, met 22,07 punten naar 10388,22 punten.

Dupont
De breder samengestelde S&P 500-index ging 0,5 procent, 5,97 punten omhoog naar 1105,89 punten. De Nasdaq-index ging de week uit op een stand van 2194,35 punten, een stijging van 21,21 punten of wel 1 procent.

De koers van Dupont ging met meer dan 7 procent omlaag, nadat het chemieconcern had bekendgemaakt dat er vertraging is bij het op de markt brengen van nieuw zaad voor graan en sojabonen.

De Nasdaq-index, die de stemming in de technologiesector weergeeft, steeg onder invloed van een positieve stemming over chipmakers zoals Intel.

Orders VS gestegen
Wall Street ging niet alleen van start met gunstig nieuws over de werkloosheid. Het Amerikaanse ministerie van Handel meldde dat de orders voor fabrieken in de Verenigde Staten in oktober met 0,6 procent zijn gestegen. Het was een positieve verrassing, want analisten hadden niet op een toename gerekend.

De werkloosheid bleek gedaald te zijn van een percentage van 10,2 in oktober naar 10 in november. President Barack Obama juichte dit toe, maar waarschuwde ook dat er ,,nog een lange weg te gaan is''.

Een vooraanstaande econoom wees erop dat een economische groei van 3 procent nodig is om de werkgelegenheid met een procent per jaar te laten stijgen en zo ver is het nog lang niet.

Terugblik
Wall Street eindigde de beursweek zoals die begon: onrustig. Na de schok die de investeringsmaatschappij van Dubai veroorzaakte is de Dow-Jonesindex deze week al met al met meer dan honderd punten gestegen.

Beleggers kregen deze week goed nieuws toen een stijging werd gemeld van het aantal voorlopige koopcontracten voor huizen, maar anderzijds zette een indexcijfer over de bedrijvigheid in de dienstverlenende sector een domper op de koersen.

De euro noteerde 1,4848 dollar, tegenover 1,4875 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.