AMSTERDAM - De Europese beurzen eindigden vrijdag met ruime plussen, nadat ze eerder op de dag nog in de min hadden gestaan. De standen op de borden werden de hele dag voornamelijk bepaald door de bekendmaking van een Amerikaans banencijfer.

Om 14.30 uur bleek dat er in november slechts 11.000 banen verloren waren gegaan, terwijl analisten hadden gerekend op een verlies van 130.000 banen.

De Amsterdamse hoofdindex AEX sloot met een winst van 3,52 punten (1,1 procent) op 321,13 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 4,38 punten (0,9 procent) tot 503,69 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen sloten met plussen van 0,2 tot 1,3 procent.

Beginwinsten
Het cijfer, dat vrijdag door het Amerikaanse ministerie van Arbeid werd bekendgemaakt, is het kleinste banenverlies sinds het begin van de recessie in december 2007. Het positieve nieuws zorgde in eerste instantie ook voor een goede stemming op Wall Street.

Na het slot van de Europese beurzen raakte Wall Street de beginwinsten echter weer kwijt, vanwege zorgen om de stijgende dollar. Dit is onder meer ongunstig voor grondstofprijzen en dus voor grondstoffondsen.

Spanning
In de ochtend heerste er nog een gespannen sfeer op de beurzen in Europa. Een functionaris van het Witte Huis suggereerde donderdag dat de werkloosheid in de VS wel eens zou kunnen zijn gestegen. De koersen op de Amerikaanse beurzen schoten daarop direct omlaag.

De afgelopen week herstelden de beurzen zich van de moeilijke handelsdagen na het bekend worden van de problemen in Dubai. ''Ik stond ervan te kijken dat dit nog langer dan een dag duurde'', zei fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management vrijdag. ''De gevolgen hiervan blijken redelijk beperkt. Alleen een paar Britse banken hebben er last van.''

Het volgende volgende punt waar beleggers zich druk om kunnen maken is volgens Van Zeijl de rente in de Verenigde Staten. ''Maar de Federal Reserve zal hier pas bij een groei van meer dan 200.000 banen naar kijken.'' Verder is er volgens Van Zeijl weinig bedrijfsnieuws.

Randstad
In de AEX ging uitzender Randstand met 7,7 procent omhoog. Het concern had goed nieuws over een licht groeiende uitzendmarkt in de Verenigde Staten. Ook liet het bedrijf weten dat in november en oktober de omzet minder hard daalde ten opzichte van vorig jaar dan in voorgaande maanden. Daarnaast profiteerde de uitzendsector van het gunstige Amerikaanse banencijfer.

Beleggingsadviseur Sijmen Plomp van zakenbank Dresdner VPV noemt het opvallend dat beleggers bovenop Randstad springen. ''Het is maar een verbetering in de laatste twee weken. Blijkbaar wil de markt wel graag.''

TNT
Ook postconcern TNT kreeg positieve aandacht van beleggers. Het bedrijf noteerde een koerswinst van 3,5 procent nadat het donderdag had aangekondigd de postactiviteiten in het buitenland te willen verkopen.

Heineken boekte 3,7 procent winst na een adviesverhoging door zakenbank Petercam. Het aandeel kostte 34,25 euro. De winst wekt de verbazing van Plomp. ''Toen Heineken op nog geen 20 euro stond, was iedereen negatief. Nu is het aandeel ineens in trek. Maar op de biermarkt is intussen weinig veranderd.''

De euro noteerde vrijdagmiddag 1,4875 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag was de Europese munt nog 1,5085 dollar waard.