AMSTERDAM - Het aantal uitzendkrachten dat Randstad in de Verenigde Staten inzet is weer aan het groeien.

In de afgelopen twee weken zond Randstad meer Amerikanen uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee lijkt de uitzendmarkt over het dieptepunt heen. De VS worden gezien als barometer voor andere landen.

Randstad liet vrijdag ook weten dat in oktober de omzet per werkdag die het bedrijf wereldwijd op eigen kracht heeft behaalt met 21 procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar. In september was nog sprake van een daling van meer dan een kwart.

Omzet
Ook in november daalde de omzet minder hard. Wel moet daarbij rekening worden gehouden met een gemakkelijkere vergelijkingsbasis, omdat vorig jaar rond die tijd de uitzendmarkt al drastisch inzakte.

In de meeste markten van Randstad is vooral meer vraag naar traditionele uitzendkrachten, waaronder productiemedewerkers. De vraag naar hoger opgeleide uitzendkrachten daalt niet verder, aldus het bedrijf.

Volgens Randstad is in Nederland nog steeds sprake van een forse daling, hoewel deze wel stabiel is. Nederland heeft een relatief grote dienstensector. Deze markt is laat-cyclisch.

Duitsland
In andere Europese landen, waar meer vroeg-cyclische activiteiten zoals productie en industrie zijn, was een duidelijke verbetering zichtbaar. De omzetcijfers in Duitsland en Groot-Brittannië waren minder slecht. In Polen, Portugal, Denemarken en Zweden was zelfs sprake van groei.

Randstad meldde verder dat de druk op de marges aanhoudt. Het bedrijf stelt geen nieuwe financiële doelstellingen.