NEW YORK - Wall Street stond donderdag in het teken van slecht nieuws over de dienstverlenende sector in de Verenigde Staten. Lang zat er weinig beweging in de aandelenkoersen, maar in het laatste handelsuur vielen ze terug.

De Dow-Jonesindex sloot 86,53 punten, ofwel 0,8 procent lager op 10366,15 punten. Ook de S&P 500-index ging 0,8 procent omlaag, met 9,32 punten naar 1099,92 punten.

De Nasdaq-index, belangrijk voor de technologiesector, daalde met 0,5 procent, 11,89 punten, naar 2173,14 punten.

Bank of America verraste de beleggers met de bekendmaking dat het al de komende dagen staatssteun gaat terugbetalen. Dit aandeel noteerde tot 3 procent hoger, maar viel later op de dag terug naar een bescheiden winst van 0,7 procent.

Afbrokkelen koersen
De zogeheten ISM-Index van niet-industriële bedrijven daalde van 50.6 in oktober naar 48,7 in november. Het getal 50 markeert in deze index het verschil tussen groei of krimp.

De index omvat de dienstverlenende sector die zo'n 90 procent van de Amerikaanse economie omvat. Het nieuwe index-cijfer kwam hard aan, omdat analisten groei hadden voorspeld.

Wall Street opende met bescheiden winsten, maar na het bekend worden van het index-cijfer brokkelden de koersen af.

Werkloosheidscijfers
Beleggers keken uit naar officiële werkloosheidscijfers die vrijdag bekend worden. Een woordvoerder van het Witte Huis suggereerde, dat die licht hoger zullen uitvallen. Ook dat wakkerde de lust om aandelen te kopen niet bepaald aan.

Beleggers hebben er een hard hoofd in dat bij stijgende werkloosheid de consument het geld laat rollen en dat is wel nodig voor een economische opleving.

President Barack Obama zei donderdag over de werkloosheid dat we ''niet achterover kunnen leunen en het beste ervan hopen'' als het beter gaat met de economie. Hij deed een oproep om meer banen te scheppen nu het in veel bedrijven weer beter gaat.

Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering was de afgelopen week zo'n 5000 minder dan in de voorgaande week en kwam uit op 457.000. Analisten hadden niet gerekend op een daling, maar op een toename. Het was het laagste cijfer sinds september vorig jaar.

Grote multimediadeal
Op de Nasdaq-markt trok kabelgigant Comcast de aandacht door een grote mediadeal met het conglomeraat General Electric, waardoor Comcast de beschikking krijgt over grote televisienetwerken en over de televisiezender NBC Universal.

Comcast noteerde flink hoger, maar bij de grote fondsen sloot General Electric de dag af met een klein verlies.

De euro noteerde 1,5073 dollar, tegenover 1,5085 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen.