AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn donderdag verdeeld gesloten. De stemming werd gedrukt, nadat om 16.00 uur bekend werd gemaakt dat de dienstensector in de Verenigde Staten in november onverwacht is gedaald.

De AEX-index kon de winst vasthouden en sloot 1,17 punt (0,4 procent) hoger op 317,61 punten. De MidKap-index won 2,26 punt (0,5 procent) tot 499,31 punten.

De Franse CAC-index eindigde 0,1 procent in de plus. De beurzen in Londen en Frankfurt sloten respectievelijk 0,3 en 0,2 procent lager.

VS
De index die de bedrijvigheid meet in de VS, daalde tot een stand van 48,7 vergeleken met 50,6 de voorgaande maand. Dat maakte het Amerikaanse onderzoeksbureau Institute for Supply Management (ISM) donderdagmiddag bekend. Amerikaanse en Europese beurzen doken vervolgens omlaag.

Post- en logistiek concern TNT maakte bekend zich de komende jaren te willen concentreren op de winstgevendheid van de pakketdivisie (express) en de postactiviteiten in Nederland. Het concern overweegt andere postonderdelen in Europa te verkopen. Het aandeel sloot 2,4 procent hoger.

ECB
De Europese Centrale Bank (ECB) liet zoals verwacht de rente ongemoeid staan op 1 procent. Macrocijfers uit de Verenigde Staten over de werkloosheid waren beter dan verwacht.

Nieuwkomer aan het Damrak, maritiem dienstverlener Dockwise, werd op de eerste handelsdag getrakteerd op een flinke koerswinst. Het aandeel was met een winst van 6,8 procent een van de grootste stijgers.

TomTom
Een andere stijger is hoofdfonds TomTom met een koerswinst van 4 procent. De winst maakte verliezen van eerder deze week deels goed.

De euro noteerde 1,5085 dollar. Aan het einde van de handelsdag woensdag was de Europese munt nog 1,5055 dollar waard. De prijs van een vat ruwe olie daalde met 0,2 procent tot 76,42 dollar.