NEW YORK - Angst voor wetgeving die banken beperkt bij het zaken doen, cijfers over de arbeidsmarkt en dalende olieprijzen zetten woensdag in Wall Street de aandelen onder druk.

Ze noteerden vrijwel de hele dag licht lager, maar bij het sluiten van de beurs bleek per saldo weinig veranderd te zijn. Wel was er een optimistische stemming rond winkels die online spullen verkopen.

De Dow-Jonesindex sloot 18,90 punten of wel 0,2 procent lager op 10.452,68 punten. De S&P 500-index bleef vrijwel onveranderd met een daling van slechts 0,38 punten naar 1109,24 punten.

De Nasdaq-index sloot de dag wel af met een plus, met een stijging van 9,22 punten, 0,4 procent, naar 2185,03 punten.

Derivaten
Beleggers vrezen nieuwe wetgeving over de zogeheten derivaten na uitlatingen hierover van minister Timothy Geithner van Financiën.

Hij heeft goede hoop dat dit nog dit jaar door het congres komt. Volgens analisten gaat dit de winst van banken onder druk zetten.

In het ergste geval zou dit bijvoorbeeld JP Morgan Chase zo'n 3 miljard aan opbrengst kunnen schelen en dat zou de winst per aandeel met 20 dollarcent doen verminderen, zei een analist. Bij de hoofdfondsen ging dit aandeel omlaag, evenals onder meer Bank of America.

Banen
Volgens ADP, een onderneming die salarisstroken verwerkt, verdwenen er vorige maand 169.000 banen, tegenover 195.000 een maand eerder.

Dat was slechter dan analisten verwacht hadden. Ook maakte een detacheringsbedrijf bekend dat bedrijven in november minder van plan waren om banen te schrappen dan in oktober. Beleggers wisten er niet goed raad mee.

Optimisten hielden het erop dat officiële cijfers over de gehele arbeidsmarkt, die de overheid vrijdag bekendmaakt, toch nog zouden kunnen meevallen.

Herstel
In Wall Street heerst nog veel onzekerheid over het tempo van economisch herstel. Een analist wees erop dat de koersen de afgelopen tijd al met al behoorlijk gestegen zijn en zei er niet raar van op te kijken als een pas op de plaats wordt gemaakt in afwachting van meer houvast over de economische ontwikkelingen.

De aandelenmarkt stond verder in het teken van een gemelde toename in de energievoorraad en dat leidde prompt tot lagere olieprijzen, met als gevolg koersdalingen voor de oliemaatschappijen.

Kooplust
Hoewel beleggers zo hun twijfels hebben over de kooplust van de Amerikanen bij de naderende feestdagen, zijn ze toch positief gestemd over bedrijven die online hun spulletjes verkopen.

Dat leidde ertoe dat de Nasdaq, de markt waar de technologiefondsen te vinden zijn, een stijging liet zien in een verder licht dalende markt.

Euro
De euro noteerde 1,5043 dollar, tegenover 1,5055 bij het sluiten van de beurzen in Europa.