AMSTERDAM - Elektronicaconcern Philips heeft een lening van 200 miljoen euro gekregen van de Europese Investeringsbank (EIB).

Daarmee wil Philips samen met kleine en middelgrote bedrijven, onderzoeksinstituten en universiteiten onderzoek doen naar vernieuwende projecten in de gezondheidszorg.

EIB
De elektronicagigant koos voor een lening van de EIB, omdat dat financieel aantrekkelijk was. Volgens een woordvoerder had Philips wel de mogelijkheden om het onderzoek zelf te betalen.

''Deze faciliteit wordt gebruikt om verschillende projecten die gepland staan voor de komende jaren te financieren.'' Ook zonder het verkregen geld waren de projecten doorgegaan, aldus de zegsman.

Ontwikkeling
Philips liet woensdag weten met het geld onder meer nieuwe systemen te willen ontwikkelen waarmee patiënten zichzelf thuis kunnen redden. Daardoor hoeven ze minder vaak naar het ziekenhuis. Verder gaat er geld naar het ontwikkelen van systemen om medisch personeel bij beslissingen te helpen.

Bovendien wordt de lening gebruikt om nieuwe beeldtechnieken te ontwikkelen voor bijvoorbeeld operaties en kankertherapie. Daarbij wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van bewegende beelden. ''Zo kan bijvoorbeeld kanker veel gerichter worden bestreden'', aldus de zegsman.

Therapie
Nu worden veel mensen nog behandeld met chemotherapie, die ook goede cellen vernietigt. In de toekomst moet het mogelijk worden kanker te bestrijden via injectienaalden met radioactief materiaal en bewegende beelden, waarop medisch personeel direct kan zien wat er gebeurt.

Philips werkt voor deze projecten samen met onder meer de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit van Aken in Duitsland. Welke kleine en middelgrote organisaties meewerken, liet de zegsman in het midden.