NEW YORK - Wall Street ging dinsdag de nieuwe maand in onder impuls van stimulerend nieuws.

Beleggers zagen in cijfers over koopcontracten voor huizen een bemoedigend teken van economisch herstel.

Een zwakke dollar stuwde de koersen van de grondstoffenfondsen. Bovendien werkte de schuldsanering, die de investeringsmaatschappij Dubai World maandag aankondigde, nog door in de koersen.

Dow-Jonesindex

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 126,74 punten hoger, ofwel 1,2 procent hoger, op 10471,58 punten. De breder samengestelde de S&P 500-index van 500 aandelen steeg met eenzelfde percentage; met 13,23 punten naar 1108,86 punten.

De Nasdaq-index, belangrijk voor de stemming in de technologiesector, steeg met 31,21 punten, ofwel 1,5 procent, naar 2175,81 punten.

Dubai

''Beleggers vrezen niet langer dat Dubai wereldwijd de banken in gevaar brengt",' zei een beurshandelaar, nadat de investeringsmaatschappij Dubai World maandag een herstructurering aankondigde van een schuldenlast van 26 miljard dollar.

Het aantal voorlopige koopcontracten voor bestaande woningen steeg in oktober boven verwachting. Beleggers hadden gerekend op een daling, maar er bleek een stijging te zijn van 3,6 procent.

Daarmee steeg dit cijfer voor de negende maand op rij naar een nieuw hoogtepunt sinds twee jaar.

Bovendien bleven de uitgaven aan de bouw van nieuwe huizen in oktober op peil en ook daar was gerekend op een daling.

Bedrijvigheid

Daarnaast bleek uit cijfers van de vereniging van inkoopmanagers (SIM) dat de bedrijvigheid in de Verenigde Staten in november is toegenomen, hoewel minder dan voorspeld door analisten.

De prijzen van olie, koper, zink en aluminium gingen omhoog.

De euro noteerde 1,5085 dollar, tegenover 1,5095 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.