NEW YORK - Twijfel over de kooplust van de Amerikanen drukte maandag in een onrustig Wall Street de koersen van de aandelen, maar in het laatste handelsuur veerden de koersen op.

De banken kwamen flink in de plus, toen bekend werd dat de investeringsmaatschappij Dubai World gaat herstructureren.

Dubai World had de afgelopen dagen wereldwijd effectenbeurzen in haar greep door de bekendmaking dat ze voorlopig schulden niet zou betalen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent hoger op 10344,84 punten, een stijging van 34,92 punten. De S&P 500-index klom 0,4 procent, of wel 4,14 punten, naar 1095,63 punten. De Nasdaq-index steeg 0,3 procent, 6,16 punten, naar 2144,6 punten.

Black friday

e beurs opende lager en stond bijna de hele dag in de min door tegenvallende verkopen in de winkels. Afgelopen vrijdag was ''black friday'' het officieuze startschot voor kooplustig Amerika in de aanloop naar de feestdagen. Het werd niet bepaald ''shop until you drop'', vonden de beleggers. De eerste cijfers over de winkelverkopen stelden de handelaren teleur, maar tegelijkertijd wisten ze er niet goed raad mee.

De koers van internetwinkel Amazon.com bereikte een hoogtepunt na een bekendmaking over de goede verkoop van elektronische boeken. Een analist hield het erop dat de Amerikaan meer dan voorheen online koopt. Toch had de angst dat de consument de hand op de knip houdt, en daarmee niet de Amerikaanse economie de benodigde impuls geeft, maandag de overhand.

Stunten

''Het zal een hele toer worden om het publiek de winkel in te krijgen zonder te stunten met lage prijzen. Dat zet de marges van de detailhandel onder druk en is een flinke tegenvaller na alle moeite die de regering nam om de economie een oppepper te geven",' aldus een beurshandelaar.

Dit jaar gaven meer Amerikanen gehoor aan de start van het koopseizoen dan vorig jaar, maar ze besteedden per persoon minder dan een jaar eerder, aldus de National Retail Federation. Al met al nam van donderdag tot en met zondag de totale verkoop in winkels en via internet met een half procent toe. Toch wordt vastgehouden aan de voorspelling dat in dit seizoen 1 procent minder zal worden uitgegeven dan de vorige keer.

Fondsen

De tegenvallende verkoopcijfers in de winkel hadden niet alleen gevolgen voor de koersen van winkelketens. Ook hotelketens en andere fondsen die het moeten hebben van de consumentendollars gingen terug. Nog steeds dreigen veel mensen in de VS hun baan te verliezen en dat is geen stimulans om het geld te laten rollen.

De euro noteerde 1,5008 dollar, tegenover 1.4965 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.