AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn maandag met verliezen aan de week begonnen. De onrust over de financiële problemen in het Arabische emiraat Dubai zorgde voor een negatieve stemming onder beleggers.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs, sloot 3,62 punten, ofwel 1,2 procent, lager op 305,90 punten. De MidKap-index daalde 1,3 procent tot 483,91 punten. De grote Europese graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs verloren 0,9 tot 1,1 procent.

De problemen in Dubai spelen de beurzen al een aantal dagen parten. Vorige week werd duidelijk dat Dubai World, de grootste investeringsmaatschappij van het emiraat, in financiële moeilijkheden zit.

Dubai
De overheid van Dubai liet maandag weten niet garant te staan voor Dubai World. Beleggers vrezen dat de crisis in Dubai een voorbode is van hernieuwd oplaaien van de financiële crisis.

Hogere standen op de beurzen in New York, leidden in de middag nog tot herstel. Op Wall Street reageerden beleggers positief op verloop van het eerste weekend van het Amerikaanse kerstverkopenseizoen. De ontwikkeling van de verkopen bleek minder slecht te zijn dan was gevreesd.

De AEX-index ademde mee met zijn Amerikaanse tegenhangers en noteerde kortstondig in de plus. Tegen het eind van de Europese handelsdag sloeg het pessimisme echter ook in New York toe en zakte de Amsterdamse beurs weer in het rood.

ING
ING was de grootste daler van de AEX met een min van 5,3 procent. De bank en verzekeraar maakte vorige week de details van een grote claimemissie.

De opbrengst gaat het concern gebruiken voor aflossing van de helft van de ontvangen staatssteun. Maandag waren de claims waarmee beleggers mee kunnen doen aan de emissie, voor het eerste verhandelbaar.

Randstad
Randstad pluste 3,3 procent en was daarmee koploper en een van de weinige stijgers van de AEX. Analisten van ING verhoogden zowel het advies als het koersdoel vanwege goede vooruitzichten voor het uitzendconcern.

Telegraaf Media Groep behoorde tot de grotere verliezers op de beurs. Het fonds verloor zonder duidelijke reden 10 procent van zijn waarde.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie stond ongeveer op het niveau van voor het weekend en kostte 76,10 dollar. De euro noteerde 1,4985 dollar, tegen 1,4965 dollar aan het eind van de handel vrijdag.