TOKIO - De belangrijkste beurs in Japan, de Nikkei-index, is maandag hoger gesloten. Na het bericht van mogelijke garanties aan Dubai stonden vooral banken in de plus.

De Centrale Bank van de Verenigde Arabische Emiraten zou Dubai te hulp willen schieten door extra liquiditeiten beschikbaar te stellen. Vorige week heersten er op de beurzen vooral zorgen over de blootstelling van de financiële sector aan de schuldenberg van het grootste beleggingsvehikel van het emiraat Dubai World.

De Nikkei sloot maandag 2,9 procent hoger op 9.3345,55 punten. De Hang Seng in Hongkong won 3,4 procent tot 21.848,90 punten. In Seoul ging de Kospi 2 procent omhoog tot 1.555,60 punten. De All Ordinaries in Australië noteerde 2,6 procent hoger op 4.715,48 punten.

Druk
In Japan stonden de banken Mitsubishi UFJ Financial Group en Mizuho Financial Group in de plus. Ze stegen respectievelijk 8,6 en 9,5 procent. Vorige week stonden de banken nog onder druk wegens hun mogelijke blootstelling aan de problemen in Dubai.

Veel exporterende bedrijven, zoals Toyota Motor en Canon, wonnen terrein door de lagere koers van de yen ten opzichte van de dollar. Toyota Motor won 4,2 procent, terwijl Canon 4,1 procent kon bijschrijven.