DUBAI - De aandelenbeurzen in de Arabische landen Dubai en Abu Dhabi zijn maandag kort na de opening flink weggezakt. Wegens feestdagen was het de eerste handelsdag sinds Dubai aankondigde dat investeringsfonds Dubai World problemen heeft.

Dat deed het land afgelopen woensdagavond.

Kort na de opening zakte de beurs in Dubai met bijna 6 procent weg. Enkele grote fondsen, zoals bankaandelen of aandelen van bedrijven in vastgoed, daalden met 10 procent. Op de beurs geldt dat percentage als een maximum waarna de handel in het aandeel wordt stilgelegd.

Projectontwikkelaar Nakheel, dat onderdeel uitmaakt van Dubai World, vroeg de beurs maandag om de handel in enkele van zijn beursgenoteerde obligatieleningen op te schorten. Het gaat om drie drie obligatiefondsen met een waarde van 5,25 miljard dollar. Nakheel wil dat de handel stil blijft liggen totdat het bedrijf ,,in een positie is om de markt volledig te informeren''.

Vastgoedfondsen
De beurs in Abu Dhabi verloor kort na de opening 7,4 procent. Vooral vastgoedfondsen, telecombedrijven en fondsen in de energiesector werden geraakt. Abu Dhabi liet zaterdag weten te kijken hoe buurland Dubai kan worden geholpen. Eerder al steunde Abu Dhabi zijn noodlijdende buur met 15 miljard dollar.

De Europese beurzen daalden donderdag flink als gevolg van de onzekere situatie in Dubai. Maar vrijdag wisten ze zich alweer te herstellen. Ook op Wall Street leidden de problemen in de Arabische landen tot verliezen.

Zie ook: dossier Dubai