NEW YORK - De effectenbeurzen in New York kregen vrijdag nog een tik van de problemen in Dubai, maar de schade was minder groot dan op de Europese beurzen donderdag.

Wall Street handelde vrijdag maar een halve dag. Donderdag waren de beursvloeren in de Verenigde Staten helemaal gesloten vanwege de viering van Thanksgiving Day.

Amerikanen zijn met hun hoofd vooral bij het scoren van koopjes in de winkels. Vrijdag begon Black Friday, traditioneel de start van het verkoopseizoen van de detailhandel richting kerst.

Bij aanvang van de handel waren de Amerikaanse beleggers nog wel in de ban van Dubai. De Dow-Jonesindex daalde in korte tijd meer dan 200 punten.

De koersen liepen weer op nadat beleggers ervan overtuigd werden dat de financiële malaise in het Arabische emiraat een geïsoleerd geval is.

Verlies
De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot uiteindelijk met een verlies van 1,5 procent tot 10.309,92 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde 1,7 procent tot 1091,49 punten.

De schermenbeurs Nasdaq, met veel technologiefondsen, verloor ook 1,7 procent, tot 2138,44 punten. De graadmeters op de Europese beurzen gingen donderdag meer dan 3 procent onderuit. Vrijdag stegen de koersen alweer in Europa.

Bankaandelen in New York zakten wel door het besluit van Dubai World, het belangrijkste investeringsvehikel van de overheid in Dubai, om de komende zes maanden schuldeisers niet meer te betalen. Bank of America zakte 3 procent, Citigroup ging 2,6 procent terug. De twee banken behoorden tot de meest verhandelde fondsen op Wall Street.

Grote klappen
Onzeker is in hoeverre banken zijn blootgesteld aan Dubai World en andere investeringen in het emiraat. De invloedrijke bankanalist Richard Bove van Rochdale Securities zei vrijdag dat het er niet op lijkt dat Amerikaanse banken grote klappen gaan krijgen.

De handel in grondstoffondsen was ook onrustig. Dit kwam door een opmars van de dollar, die door beleggers nog altijd wordt beschouwd als een veilige haven in onzekere tijden. De prijs van een vat Amerikaanse olie van 159 liter zakte ruim 2 procent tot 75,90 dollar.

Oliegigant Exxon Mobil werd daardoor 2,1 procent minder waard op de beurs. Aluminiumbedrijf Alcoa, ook een Dow-fonds, moest 2,6 procent in koers terug.

Euro
De euro kostte aan het einde van de New Yorkse valutahandel 1,4950 dollar. De Europese munteenheid kostte eerder op de dag in de Europese handel 1,4965 dollar. Woensdagavond werd de euro nog voor ruim 1,51 dollar verhandeld.