AMSTERDAM – De kostenverschillen tussen effectenmakelaars, actief op de beurs, zijn groot in Nederland. Dat verschil zit vooral in transactietarieven en aanvullende kosten.

Dit blijkt uit een onderzoek van het weekblad Beleggers Belangen. Het tijdschrift onderzocht de effectenmakelaars op de in rekening gebrachte kosten, aangeboden handelsmogelijkheden, het gebruiksgemak en de geleverde service en extra's.

Effectenmakelaar Lynx is daarmee als winnaar uit de bus gekomen, gevolgd door Today's Brokers. ABN Amro behaalde de derde plek omdat het goede handelsmogelijkheden aanbiedt.

ING
ING scoort volgens het tijdschrift goed op het gebied van kosten, maar doet het het slechtst op de andere drie punten en behaalde daardoor de laatste plek. Rabobank komt uit op de voorlaatste plaats omdat het veel kosten in rekening brengt.

Een effectenmakelaar werkt uitsluitend in opdracht van anderen op de beurs. Hij brengt koper en verkoper bij elkaar en verdient inkomsten uit commissies op de transacties. Hij heeft dus zelf geen belang bij de richting van de beurs.