AMSTERDAM - Beleggers op de Europese beurzen schudden vrijdagmiddag de angst voor effecten van de penibele situatie in Dubai van zich af.

Donderdag heersten er vooral zorgen over de blootstelling van de financiële sector aan de schuldenberg van het grootste beleggingsvehikel van het emiraat Dubai World. Vrijdag maakten banken en verzekeraars een deel van de verliezen goed.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 2,8 punten ofwel 0,9 procent hoger op 309,52 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 1 procent tot 490,20 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 1,3 procent vooruit.

Banken
De meeste Europese banken lieten donderdag en vrijdag weten niet of nauwelijks geraakt te zullen worden door de malaise rond Dubai World. Desondanks liepen de koersverliezen voor onder meer Aegon, ING, Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS) en Société Générale op tot 8 procent.

Vrijdag was de heersende mening onder marktkenners dat de problemen in Dubai zich tot dat land zullen beperken. Beleggers reageerden opgelucht en zetten Aegon, Barclays, BNP Paribas en UBS tot 3,9 procent hoger.

ING
Bank- en verzekeraar ING (min 1,7 procent) leverde wel in. Het concern maakte voorbeurs de details van de eerder aangekondigde claimemissie bekend. Daarbij krijgen aandeelhouders zes nieuwe aandelen per zeven die ze nu in handen hebben.

De bank wil 7,5 miljard euro ophalen om de ontvangen staatssteun te ontvangen en geeft nieuwe aandelen uit voor 4,24 euro per aandeel. Analisten vonden dit aan de lage kant gezien de slotkoers van 8,92 euro op donderdag.

DIM
DIM Vastgoed eindigde ruim 40 procent hoger. Het vastgoedbedrijf heeft een overnamebod ontvangen van Equity One, dat al driekwart van de aandelen in handen heeft. De Amerikanen bieden 6,16 dollar per aandeel DIM op voorwaarde dat het 95 procent van de aandelen in handen kan krijgen.

De perikelen rond Dubai World hadden nog wel een flink effect op de olieprijs. Die daalde met 2,5 procent tot 75,90 dollar per vat van 159 liter. De euro noteerde 1,4965 dollar in vergelijking met 1,4990 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag.