TOKIO - De belangrijkste beurs in Japan, de Nikkei-index, is vrijdag op de laagste stand in vier maanden gesloten. Voor de vijfde week op rij sloot de index de week met verlies af.

De financiële situatie in Dubai, waar het belangrijkste investeringsvehikel in financiële problemen is geraakt, beïnvloedde de beurs, evenals de dure yen.

De Nikkei sloot vrijdag 3,2 procent lager op 9081,52 punten. De Hang Seng in Hong Kong verloor 4,6 procent tot 21187,67 punten. In Seoul ging de Kospi 4,7 procent omlaag tot 1524,50 punten. De All Ordinaries in Australië noteerde 2,8 procent lager op 4597,23 punten.

Export
Veel exporterende bedrijven, zoals Honda Motor, verloren terrein door de dure yen. De yen bereikte ten opzichte van de dollar de hoogste stand in veertien jaar.

Als de Japanse munt sterker is ten opzichte van de Amerikaanse munt zijn Japanse producten in de VS en andere landen duurder en daalt de vraag naar Japanse exportgoederen.

Financiële fondsen zoals Mitsubishi UFJ Financial Group stonden onder druk wegens hun mogelijke blootstelling aan de problemen in Dubai.

''Ik denk dat we het volledige effect van Dubai maandag pas zullen zien, als we weten wat er gebeurt in de Verenigde Staten. Aandelen van banken zullen waarschijnlijk flink hard geraakt worden'', aldus handelaar Masayoshi Okamoto. ''Ik denk dat de sterkere yen een groter probleem is voor Tokio dan Dubai.'' De beurzen op Wall Street waren donderdag gesloten in verband met de viering van Thanksgiving.