NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine winsten gesloten. Wall Street reageerde positief op nieuwe overheidscijfers, die wezen op een stabilisering van de arbeids- en huizenmarkten.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen eindigde 0,3 procent hoger op 10.464,40 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg 0,5 procent tot 1110,63 punten.

De schermenbeurs Nasdaq, met veel technologiefondsen, won 0,3 procent tot 2176,05 punten.

De handel was weinig enerverend. Wall Street maakte zich op voor Thanksgiving, de dag waarop vaak een kalkoen op het menu staat bij de Amerikaanse huishoudens.

De beurzen in New York zijn donderdag gesloten, vrijdag wordt er maar een halve dag gehandeld.

WW-uitkering

Voorbeurs werd bekend dat het aantal nieuwe aanvragen voor een WW-uitkering vorige week sterk was gedaald in de Verenigde Staten. Het aantal aanvragen dook voor het eerst in ruim een jaar onder een half miljoen. De verkoop van nieuwe eengezinswoningen bleek in oktober te zijn gestegen naar het hoogste niveau in een jaar tijd.

Beleggers op Wall Street pikten de cijfers op als nieuwe signalen dat de Amerikaanse economie zich herstelt. Dinsdag waren er nog twijfels over de kracht van de Amerikaanse economie nadat de economische groei over het derde kwartaal naar beneden was bijgesteld.

Munteenheden

De handel kreeg ook steun van een verdere verzwakking van de dollar ten opzichte van andere belangrijke munteenheden. De euro kwam in de Europese handel al boven de 1,50 dollar uit en stond aan het einde van de New Yorkse valutahandel zelfs op een koers van 1,5140 dollar.

Handelaren reageerden op notulen van het Amerikaanse centralebankenstelsel, die wezen op weinig bezorgdheid bij de centrale bankiers over de dalende dollarkoers.

Verkoopseizoen

De beleggers wachten nu met spanning af wat consumenten vanaf vrijdag gaan doen. Die dag is het Black Friday, traditioneel de aftrap van een verkoopseizoen in de Amerikaanse detailhandel waarin de meeste omzet wordt gehaald. Ondanks de economische crisis en een stijgende werkloosheid denken retailorganisaties veel klanten te verwelkomen. Waarschijnlijk zullen de klanten echter veelal op koopjes uit zijn.

Een keten voor de rijkere consument, Tiffany & Co, publiceerde woensdag beter dan verwachte resultaten over het derde kwartaal. Het aandeel steeg daardoor 4,9 procent. Bedrijfscijfers van tractorfabrikant Deere & Co vielen ook in de smaak. Beleggers duwden dit fonds 2,7 procent omhoog.