DEN HAAG - Het ministerie van Financiën is bereid te praten over aanpassing van de terugbetalingsvoorwaarden voor de resterende staatssteun van de financiële concerns.

Dit zei een woordvoerder van het ministerie woensdag naar aanleiding van berichtgeving in dagblad De Telegraaf.

De staat heeft vorig jaar, op het hoogtepunt van de financiële crisis, verschillende concerns kapitaalinjecties gegeven. Verzekeraar Aegon kreeg 3 miljard euro, bank en verzekeraar ING 10 miljard euro en SNS Reaal, ook een combinatie van een bank en een verzekeraar, 750 miljoen euro.

Terugbetalen
Alledrie de instellingen kunnen een deel van hun steun tegen relatief gunstige voorwaarden terugbetalen. Voor het restant geldt in principe een aflossingspremie van 50 procent.

Voor Aegon en SNS gelden de gunstige voorwaarden voor een derde van de steun. ING bedong vorige maand de gunstige voorwaarden voor aflossing van de helft van de steun.

ING
In De Telegraaf zei ING-bestuursvoorzitter Jan Hommen ook over aanpassing van de voorwaarden voor de tweede 5 miljard euro te willen praten.

De woordvoerder van Financiën zei dat het ministerie hiertoe bereid is, als het concern de eerste 5 miljard euro voor eind januari heeft afbetaald.

Praten
Op de vraag of de deur ook open staat voor de andere financiële concerns, antwoordde de woordvoerder positief. ''De minister heeft gezegd altijd bereid te zijn te praten als partijen dat willen.''

Zij voegde toe dat eventuele aanpassing van de voorwaarden wel onderhevig is aan goedkeuring van de Europese Commissie.