AMSTERDAM - De Europese beurzen sloten woensdagmiddag met winst dankzij een meevallend cijfer over de Amerikaanse banenmarkt.

Een onverwachte daling van het aantal orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten zorgde voor een hapering, maar kon de positieve stemming uiteindelijk niet bederven.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen sloot 2,4 punten ofwel 0,8 procent hoger op 318,24 punten. De MidKap-index bleef steken op een verlies van 0,4 procent op 497,47 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen eveneens tot 0,8 procent vooruit.

Cijfers
In de VS kwam een flink aantal macro-economische cijfers naar buiten. Het enige cijfer dat beleggers woensdag aan het wankelen bracht, was dat over de orders voor duurzame goederen. Dat zijn onder meer meubels en apparaten die minimaal drie jaar meegaan.

In oktober kwamen er 0,6 procent minder orders binnen dan in september, terwijl analisten rekenden op een toename van 0,5 procent. Het cijfer duidt er volgens marktkenners op dat het economische herstel broos is.

Verwacht
De overige cijfers waren echter beter dan verwacht, waardoor de beurzen weer opveerden. Zo bereikte het aantal aangevraagde werkloosheidsuitkeringen vorige week met 466.000 stuks het laagste niveau sinds september vorig jaar.

Daarnaast stegen de gezinsbestedingen in oktober met 0,7 procent, terwijl analisten rekenden op een plus van 0,5 procent. Ook werd het indexcijfer over het consumentenvertrouwen in november naar boven bijgesteld door de universiteit van Michigan.

Boskalis
Een stijging van de grondstofprijzen en een zwakkere dollar zetten staalconcern ArcelorMittal en olieconcern Shell in de plus. Baggeraar Boskalis (plus 3,5 procent) was echter de sterkste stijger nadat ING een koopadvies gaf voor het aandeel.

De prijzen van diverse metalen stegen. De goudprijs spande echter de kroon en bereikte in de loop van de dag een nieuw hoogtepunt op 1180 dollar per troy ounce (31,1 gram).

Olie
De prijs van een vat olie stond lange tijd in de min, maar veerde op nadat de Amerikaanse olievoorraden lager uitvielen dan verwacht. Een vat ruwe olie (159 liter) kostte iets meer dan 77 dollar, een stijging van 1,3 procent.

De euro noteerde 1,5083 dollar in vergelijking met 1,4935 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.