NEW YORK - De beleggers in New York twijfelden dinsdag weer over de kracht van de Amerikaanse economie.

De aandelenkoersen op Wall Street stonden daardoor lange tijd lager. Aan het einde van de handel krabbelden ze wel wat op.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot 0,2 procent lager op 10.433,71 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte met 0,1 procent tot 1105,65 punten.

De belangrijkste graadmeter van de schermenbeurs Nasdaq verloor 0,3 procent tot 2169,18 punten.

Groei

Het Amerikaanse ministerie van Handel maakte voorbeurs bekend dat de Verenigde Staten in het derde kwartaal een economische groei van 2,8 procent beleefden.

Het ging hier om een tweede raming. Vorige maand was nog een toename van 3,5 procent van het bruto binnenlands product gemeld. Consumenten bleken toch meer hun hand op de knip te hebben gehouden.

Koersstijging

Volgens analisten is de groei niet robuust genoeg om de sterke koersstijgingen op de beurzen dit jaar te rechtvaardigen. Beleggers putten echter vertrouwen uit notulen van de Federal Reserve, het Amerikaanse centralebankenstelsel.

Daaruit bleek dat centrale bankiers er steeds meer in geloven dat het economische herstel houdbaar is. Voor volgend jaar schroefde de Fed zijn groeiverwachting iets omhoog, naar een niveau van 2,5 tot 3,5 procent.

De koersdalingen werden ook beperkt door nieuwe gegevens over het consumentenvertrouwen in de VS.

Volgens onderzoeksbureau Conference Board is het vertrouwen in november toegenomen naar een stand van 49,5. Analisten hadden een niveau van 47,7 verwacht.

Hewlett-Packard

Op de Nasdaq-beurs viel nieuws van Hewlett-Packard zwaar. Het technologieconcern publiceerde maandag na sluiting van de beurzen bedrijfsresultaten die overeenkwamen met voorlopige cijfers, maar liet ook weten dat de economische omstandigheden nog steeds zwaar zijn.

Het aandeel HP zakte 1,6 procent in koers. In de Nasdaq-index kregen daardoor veel andere technologiefondsen te maken met verkoopdruk.

Chinese banken

Financiële aandelen verloren terrein door zorgen dat Chinese banken kapitaal moeten gaan ophalen om hun financiële posities te versterken. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times gaat het om tientallen miljarden dollars.

Dit kan de aandelenmarkten onder druk zetten. JPMorgan Chase verloor in de Dow 1,85 procent, Bank of America daalde 1,2 procent in koers.

De euro werd op de New Yorkse valutamarkt voor 1,4960 dollar verhandeld. In Europa noteerde de Europese eenheidsmunt aan het einde van de middag nog 1,4935 dollar.