AMSTERDAM - De AEX-index, de graadmeter van de Amsterdamse beurs, slaagde er vrijdag niet in het hoofd boven water te houden.

De graadmeter zakte in de min na een neerwaartse bijstelling van de groei van de Amerikaanse economie, maar werkte zich daarna gestaag op tot vlak boven de slotstand van maandag. In het laatste half uur gleed de index echter steeds verder af.

De AEX-index sloot 1,2 punten ofwel 0,4 procent lager op 315,86 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,6 procent tot 499,25 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs sloten tot 0,8 procent lager.

Amerika
Halverwege de middag maakte het Amerikaanse ministerie van Handel bekend dat de economie in de Verenigde Staten in het derde kwartaal met 2,8 procent groeide. In een eerste raming, vorige maand, werd nog uitgegaan van een groei van 3,5 procent.

Een hoger dan verwacht consumentenvertrouwen in de VS en een verdere stijging van de huizenprijzen aldaar boden onvoldoende tegenwicht aan de bijstelling van het groeicijfer. ''Het is wisselvallige informatie en de markt heeft het negatief beoordeeld'', aldus beleggingsstrateeg Philippe Gijsels van Fortis Bank.

Thanksgiving
Gijsels wees er wel op dat de handelsvolumes laag waren in de aanloop naar de viering van Thanksgiving in de VS. Daardoor hebben transacties een groter effect op de koersen dan bij normale hoeveelheden verhandelde aandelen. Wall Street is donderdag gesloten vanwege de feestdag en sluit vrijdag al om 19.00 uur Nederlandse tijd de deuren.

De financiële sector presteerde het slechtst op de beurzen. Verzekeraar Aegon onttrok zich echter aan de negatieve teneur met een winst van 0,8 procent. Aegon gaat voor 500 miljoen dollar obligaties uitgeven om onder meer kortlopende leningen af te lossen. ING verloor 1,7 procent. Dat was in lijn met de koersverliezen voor onder meer Deutsche Bank en BNP Paribas.

Euro
De euro noteerde 1,4935 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op maandag was de Europese munt nog 1,4970 dollar waard. De olieprijs daalde met 1,7procent tot 76,25 dollar per vat van 159 liter.