NEW YORK - De effectenbeurzen in New York beleefden maandag in navolging van de Europese beurzen een goede dag. Voor een deel krabbelden de koersen weer op nadat ze vorige week drie dagen achtereen waren gedaald.

De effectenbeurzen in New York beleefden maandag in navolging van de Europese beurzen een goede dag. Voor een deel krabbelden de koersen weer op nadat ze vorige week drie dagen achtereen waren gedaald.

De beleggers reageerden ook positief op de zwakke dollarkoers en beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen eindigde met een winst van 1,3 procent op 10.450,95 punten. De breder samengestelde S&P 500-index steeg 1,4 procent naar 1106,24 punten. De belangrijkste graadmeter van de schermenbeurs Nasdaq won ook 1,4 procent, tot 2176,01 punten.

Makelaars

De National Association of Realtors, de Amerikaanse vereniging van makelaars, maakte maandag bekend dat in oktober op jaarbasis 6,1 miljoen bestaande huizen zijn verkocht. Analisten hadden gerekend op een aantal van 5,7 miljoen.

De verkoop, die werd gestimuleerd door belastingvoordelen, belandde op het hoogste niveau in meer dan tweeënhalf jaar en steeg met ruim 10 procent ten opzichte van september.

De cijfers verzachtten zorgen over de Amerikaanse huizenmarkt van vorige week en gaven de aandelen van huizenbouwers als D.R. Horton en MDC Holdings een steuntje in de rug.

Energiefondsen

Energiefondsen waren in trek doordat de prijs van een vat Amerikaanse olie voor levering in januari boven de 78 dollar uitkwam. Chevron en Exxon Mobil, beide Dow-fondsen, stegen met respectievelijk 2,6 procent en 1,78 procent.

Beleggers doken over een breed front op grondstoffen. De goudprijs piekte op 1174 dollar per ounce (31,1 gram). De prijs van koper steeg naar het hoogste niveau in veertien maanden.

Google

Internetgigant Google won ook, ondanks een bericht in de Britse zakenkrant Financial Times dat rivaal Microsoft kranten wil helpen bij het verwijderen van Google-verwijzingen naar hun internetpagina's.

Microsoft en Google zijn al geruime tijd in een felle strijd verwikkeld om de gunsten van de internetgebruiker. Het aandeel Google steeg 2,2 procent, Microsoft kreeg er 1,1 procent bij.

De euro sloot in de New Yorkse valutahandel op 1,4965 dollar. Eind vorige week werd nog een dollarcent minder betaald voor de Europese munteenheid.

Bullard

De dollar kwam onder druk te staan door opmerkingen van James Bullard, de centralebankpresident van St. Louis. Bullard vindt dat het Amerikaanse centralebankenstelsel meer hypotheekschulden moet kunnen opkopen om eventueel de . opkoopprogramma volgend jaar niet opeens eindigen, zo betoogde hij.