AMSTERDAM - Playboy Enterprises is in onderhandeling met Iconix Brand Group. De eigenaar van onder meer het kledingmerk London Fog zou interesse hebben in een overname van de uitgever van het mannenblad, zo stellen bronnen tegenover persbureau Bloomberg.

De onderneming van de 83-jarige Hugh Hefner heeft al jaren te kampen met teruglopende oplages. Playboy is al sinds juni, toen Hefners dochter Christie haar functie als bestuursvoorzitter neerlegde, op zoek naar een partij die het blad wil kopen. Hugh Hefner heeft nog altijd 70 procent van de aandelen van het blad in handen.

Naast het blad heeft Playboy Enterprises ook de rechten op het konijnenlogo. Bovendien maakt het bedrijf video's voor verschillende websites en televisienetwerken.

Financiën
Iconix heeft zich verdiept in de financiën van het noodlijdende magazine, maar het is nog niet zeker dat de onderhandelingen ook daadwerkelijk tot een transactie zullen leiden.

De marktwaarde van Playboy was, voor het gerucht over een mogelijke koper de kop opstak, gedaald tot 100 miljoen dollar. Na het nieuwtje dikte het aandeel flink aan om donderdag uiteindelijk 42 procent hoger te sluiten.

Verlies
Playboy heeft over het derde kwartaal een verlies van 1,1 miljoen dollar in de boeken gezet. De omzet daalde met 20 procent tot 56 miljoen dollar. De advertentie-inkomsten namen met 33 procent af tot 34 miljoen dollar over de eerste negen maanden van dit jaar.

Het blad heeft zijn oplages al een paar keer terug moeten schroeven. In de vroege jaren zeventig gingen er nog zes miljoen exemplaren van het populaire mannenblad over de toonbank, inmiddels bedraagt de oplage ongeveer 2,5 miljoen exemplaren.

Playboy zag in december 1953 het levenslicht. De eerste uitgave van het blad publiceerde foto's van de wulpse wereldster Marilyn Monroe.