NEW YORK - De beurzen in New York hebben donderdag een stap terug gedaan. Een iets sterkere dollar en terughoudendheid van warenhuisketen Wal-Mart over de verwachtingen in het vierde kwartaal leidden tot lagere koersen.

Het positieve nieuws dat Wal-Mart een goed derde kwartaal achter de rug heeft en meevallende cijfers over het aantal Amerikanen dat een werkloosheidsuitkering heeft aangevraagd, hadden weinig invloed.

De beurzen openden donderdag een fractie lager, maar in de loop van de handelsdag liepen de verliezen op. De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen sloot op 10.197,47 punten, een verlies van 0,9 procent en 93,79 punten.

De breed samengestelde S&P 500 noteerde bij sluiting 1087,24 punten, een min van 1,0 procent en 11,27 punten. De technologiebeurs Nasdaq leverde 17,88 punten in en sloot op 2149,02 punten. Dat is een verlies van 0,8 procent.

Wal-Mart
Wal-Mart boekte in het derde kwartaal weliswaar 3 procent meer winst dan een jaar geleden en de omzet steeg met 1,1 procent, maar topman Mike Duke waarschuwde dat de marktomstandigheden moeilijk blijven.

Wal-Mart verwacht in het huidige kwartaal geen omzetstijging voor de Amerikaanse winkels die minimaal een jaar bestaan. Het aandeel van de detailhandelgigant zelf steeg wel (plus 0,5 procent). Maar de behoedzame vooruitblik voor het vierde kwartaal, zaaide onrust over de uitgaven van de consument in de rest van het jaar.

Rally-moeheid
Er was ook positief nieuws. Zo nam het aantal Amerikanen dat voor het eerste een werkloosheidsuitkering aanvoeg, vorige week met 12.000 af tot 502.000. Analisten hadden gerekend op 510.000.

Maar volgens marktanalist Joseph Hargett is er na de opgaande lijn van de afgelopen dagen bij de beleggers sprake van ''rally-moeheid''. Zij pikten daarom dit soort positieve signalen niet op.

De wat sterkere dollar drukte de koersen van aan grondstoffen gerelateerde fondsen. Zo behoorden Chevron en ExxonMobil tot de dalers.

Intel
De aandelen van AMD schoten daarentegen omhoog na het nieuws dat chipgigant Intel aan de kleinere concurrent 1,25 miljard dollar betaalt om een einde te maken aan langlopende conflicten over misbruik van zijn dominante marktpositie.

De koers van Intel bleef vrijwel onveranderd. Ook het aandeel van 3Com deed het goed na het nieuws dat computerconcern Hewlett-Packard het netwerkbedrijf overneemt voor 2,7 miljard dollar

De euro stond bij sluiting van Wall Street op 1,4837 dollar. Bij de sluiting van de beurzen in Europa was dat 1,4865 dollar.