AMSTERDAM - Baggeraar Boskalis heeft er heel doelbewust voor gekozen de havensleepactiviteiten van overnameprooi Smit te behouden. Dat heeft bestuursvoorzitter Peter Berdowski van Boskalis donderdag gezegd in een toelichting op de voorgenomen overname van de maritiem dienstverlener.

Boskalis wilde vorig jaar Smit overnemen en diens havensleepdiensten doorverkopen omdat die tak geen samenhang zou hebben met de activiteiten van de baggeraar. Ruim een jaar later ligt dat anders. Volgens Berdowski zijn de havensleepdiensten nu juist een aanvulling op de dienstverlening aan vooral de olie- en gassector.

Boskalis wil groeien in de bovenkant van de markt. Daarbij gaat het vooral om projecten voor de olie- en gasindustrie, zoals de klus van 500 miljoen euro voor de Australische kust die de baggeraar een maand geleden bekendmaakte. '

'Er komen nog heel wat grote projecten op de markt'', aldus Berdowski. Tegelijkertijd wil Boskalis de marktleiderspositie in de onderkant van de markt, het baggeren, behouden.