AMSTERDAM - Euro Disney, de beheerder van de Europese versie van pretpark Disneyland, heeft het afgelopen boekjaar een verlies van 63 miljoen euro geleden. Een jaar eerder schreef het concern nog een winst van 1,7 miljoen euro in de boeken.

Volgens het bedrijf is het forse verlies te wijten aan de veel lagere uitgaven van bezoekers van het park bij Parijs. De omzet daalde met zeven procent tot 1,23 miljard euro.

"Het afgelopen boekjaar werden we geconfronteerd met de meest uitdagende economische omstandigheden in onze geschiedenis", stelt Philippe Gas, bestuursvoorzitter van Euro Disney. "Om in te spelen op het veranderde gedrag van consumenten hebben we onze aanbiedingen moeten bijstellen."

Bezoekers
Door de lagere prijzen kon het park een recordaantal bezoekers verwelkomen. Tot en met september bezochten 15,4 miljoen mensen het pretpark. Bezoekers uit Spanje en Groot-Brittannië lieten het afweten, maar dit werd gedeeltelijk gecompenseerd door Fransen en Belgen.

De bezoekers gaven wel minder uit, gemiddeld zo'n 44 euro per persoon. De bezetting van de hotels daalde tot 87,3 procent, tegenover 90,9 procent gedurende het vorige boekjaar.

Moeizaam
Het bedrijf voorziet dat het voorlopig moeizaam zal blijven. "Maar we investeren in de lange termijngroei van het bedrijf en kijken uit naar de opening van Toy Story Playland in de zomer van 2010", aldus Gas.

Het aandeel Euro Disney gaat op de beurs van Parijs onderuit na het nieuws. Na ongeveer twee uur handel noteert het aandeel 11,4 procent lager.