AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn donderdag met lichte minnen en kleine plussen gesloten. De Amsterdamse aandelenbeurs kon de winst van eerder op de dag niet vasthouden, onder meer door verliezen van financiële concerns.

De AEX sloot 0,9 punten lager op 317,06 punten. Een verlies van 0,3 procent. De MidKap-index bleef in de plus en sloot 1,1 procent hoger op 495,20 punten.

De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt boden ook een verdeelde aanblik. In Duitsland en Frankrijk was er sprake van kleine verliezen (min 0,1, min 0,2). De beursbarometer in Londen bleef met een winst van 0,2 procent in het zwart.

Amerikaanse beurzen
In Amsterdam lieten beleggers zich aan het einde van de dag meeslepen door een lagere opening van de Amerikaanse beurzen. Eerder op de dag heerste er nog voldoende optimisme.

"Een Europees macrocijfer bevestigde vandaag weer het voorzichtige optimistische beeld van de afgelopen maanden'', aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

De industriële productie in de eurozone is in september met 0,3 procent toegenomen in vergelijking met een maand eerder. Het is de vijfde maand op rij dat de industriële productie op maandbasis toeneemt.

Uitkering
Ook uit Amerika kwam een positief macrocijfer. Het aantal uitkeringsaanvragen is iets harder gedaald dan analisten hadden verwacht. Het is de tweede week op rij dat het aantal aanvragen in de VS daalt.

De Amerikaanse beurzen openden toch iets lager. Dat kwam onder meer door tegenvallende vooruitzichten van de Amerikaanse detailhandelsgigant Wal-Mart over de uitgaven van consumenten voor de rest van dit jaar.

Boskalis
In Amsterdam stonden de hele dag baggeraar Boskalis en maritiem dienstverlener Smit volop in de aandacht na de aankondiging van een fusie. Volgens beide bedrijven ontstaat nu een maritieme dienstverlener van wereldformaat.

Het aandeel Boskalis, dat vrijwel de hele dag op verlies stond, krabbelde aan het einde van de dag toch op en sloot met een winst van 0,5 procent op 26,23 euro. Het aandeel Smit steeg met 6,7 procent tot 59,30 euro. Boskalis biedt 60 euro per aandeel Smit.

Aegon
Beleggers kregen verder een stroom aan kwartaalcijfers te verwerken. Verzekeraar Aegon maakte bekend na vier kwartalen weer uit de rode cijfers te zijn. Het bedrijf boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 145 miljoen euro. Het aandeel sloot echter 7 procent lager op 5,09 euro.

''Het is niet slecht, maar er zijn wel kleine teleurstellingen. Vooral de winst onder de streep van Aegon valt tegen'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Dresdner VPV. De onderliggende winst van Aegon was lager dan analisten hadden voorspeld.

''En de verwachtingen waren hoger gespannen na de resultaten van ING. Ik verwacht wel herstel van het aandeel Aegon de komende tijd.'' ING volgde Aegon's weg omlaag en sloot met een verlies van 2 procent.

Heijmans
Bouwbedrijf Heijmans was een hoogvlieger. Het aandeel boekte een winst van 12,2 procent na een tussentijdse rapportage over het derde kwartaal. Het bedrijf liet weten dat de resultaten verbeteren.

Een ander fonds uit de MidKap, tankopslagbedrijf Vopak, deed ook goede zaken. Het aandeel won bijna 5 procent na een verhoging van de winstprognose.

De olieprijs stond 2,9 procent lager op 77,05 dollar per vat. De euro daalde aan het einde van de handelsdag in waarde en noteerde op 1,4865 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag stond de Europese munt op 1,4970 dollar.