ROTTERDAM - Tankopslagbedrijf Vopak heeft zijn winstverwachting voor 2009 opnieuw naar boven bijgesteld.

Het bedrijf rekent nu op een bedrijfsresultaat (ebitda) exclusief bijzondere posten van minstens 510 miljoen euro tegen een eerder verwachte 495 miljoen euro. Dat maakte Vopak donderdag bekend in een tussentijds handelsbericht over het derde kwartaal.

In augustus schroefde Vopak ook al de winstprognose voor dit jaar omhoog. Het bedrijfsresultaat (ebit) exclusief bijzondere posten steeg over het derde kwartaal met 29 procent tot 104,2 miljoen euro van 80,8 miljoen euro een jaar eerder.

Bezetting
De bezettingsgraad van de opslagfaciliteiten van Vopak nam licht af tot 93 procent van 94 procent vorig jaar. Volgens Vopak bleef de vraag in het oliesegment sterk, terwijl de chemieactiviteiten licht herstel toonden. Het bedrijf vindt het echter nog te vroeg om te concluderen dat er sprake is van een structureel herstel in de chemiemarkten.

Over de eerste negen maanden van dit jaar steeg het bedrijfsresultaat (ebit) exclusief buitengewone posten met 21,4 procent tot 288,4 miljoen euro. Dat is beter dan verwacht. Analisten gingen uit van 280 miljoen euro.

Projecten
De wereldwijde opslagcapaciteit van Vopak steeg met 1,4 miljoen kubieke meter tot 28 miljoen kubieke meter aan het einde van het derde kwartaal. Vopak is bezig met projecten om de capaciteit tot en met 2011 met 2,9 miljoen kubieke meter te vergroten. Om de uitbreiding te financieren, sloot Vopak begin deze maand in de VS nog een lening af van 680 miljoen dollar.