AMSTERDAM - Bouwbedrijf Heijmans ziet de resultaten verbeteren, hoewel het onderdeel vastgoed last blijft houden van de slechte marktomstandigheden op de woningmarkt. Dat heeft Heijmans donderdag in een tussentijdse rapportage over het derde kwartaal bekendgemaakt.

''We liggen goed op koers, de afslanking gaat sneller dan gepland en de verlaging van de schuldpositie vordert gestaag. De onderneming draait steeds beter'', stelt Heijmans-topman Rob van Gelder in een toelichting.

België
De winstmarge in het derde kwartaal bedroeg circa 1 procent van de omzet. Ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar zijn de resultaten verbeterd. Dat komt vooral doordat de Nederlandse bouwactiviteiten en projecten in België, die in 2008 sterk verlieslatend waren, de afgelopen maanden een positieve bijdrage aan het resultaat hebben geleverd.

De omzet in Nederland is de laatste maanden wel gedaald vergeleken met vorig jaar. Dat is het gevolg van ''een selectief aannemingsbeleid'' en de stagnatie op de woningmarkt. De omzet van de internationale activiteiten kwam wel licht hoger uit dan in 2008.

Banen
Heijmans heeft in het kader van een eerder aangekondigde reorganisatie duizend voltijdsbanen in Nederland geschrapt in het derde kwartaal. Het concern voorziet dat aan het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar nog eens driehonderd banen geschrapt zullen worden. Heijmans had eind vorig jaar 7500 mensen in dienst in Nederland.

Met de divisie vastgoed, goed voor circa 15 procent van de omzet, gaat het nog niet goed. ''Hoewel er wat meer beweging in de woningmarkt waarneembaar is, blijft de omzet en verkoop van nieuwbouwwoningen de laatste maanden achter bij het niveau van 2008'', aldus Heijmans.

In de eerste tien maanden van dit jaar zijn circa duizend woningen verkocht vergeleken met 2150 woningen in geheel 2008.