NEW YORK - Gunstige cijfers uit China en aanwijzingen dat de rente laag zal blijven, hebben woensdag positief uitgewerkt op de beurzen in New York.

De beleggers putten er hoop uit en na een lichte terugval op dinsdag, liepen de koersen woensdag weer op. Een lichte stijging van de dollar had een dempend effect op de koersstijging.

Alle drie de graadmeters op Wall Street sloten hoger. De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen steeg 0,4 procent tot 10.291,26 punten.

Dat is een winst van 44,29 punten. De breder samengestelde S&P 500 sloot 5,50 punten hoger op 1098,51 punten, een plus van 0,5 procent.

De technologiebeurs Nasdaq liep met 0,7 procent het hardst op en sloot 15,82 punten hoger op 2166,90 punten.

Productie
De industriële productie in China bereikte in oktober het hoogste punt sinds negentien maanden en ook de cijfers over de Chinese detailhandel waren positief.

Dat sterkte de beleggers in hun geloof dat de wereldeconomie aan de beterende hand is. Vooral de koersen van aan grondstoffen gerelateerde fondsen profiteerden daarvan. Zo steeg het aandeel van staalproducent Nucor 2,7 procent.

Fed
Ook opmerkingen van functionarissen van de Fed, het federale stelsel van centrale banken, hadden een positieve uitwerking op beleggers.

De functionarissen merkten op dat de beleidsmakers het broze herstel in de Verenigde Staten niet willen verstoren.

Beleggers leidden eruit af dat de rente voorlopig laag zal blijven en dat de economische stimuleringsmaatregelen gehandhaafd blijven.

"Beleggers zaten te wachten wat er zou gebeuren wanneer alle stimuleringsmaatregelen zouden worden beëindigd. Nu denken zij dat dit voorlopig niet gebeurt", aldus marktdeskundige Michael Pento.

Signalen
Vanuit het Amerikaanse bedrijfsleven kwamen wisselende signalen voor het economisch klimaat. Het warenhuisconcern Macy's, dat woensdag bekendmaakte dat het een kwartaalverlies van 35 miljoen dollar had geleden, sprak tegenvallende verwachtingen uit voor de rest van het jaar.

Het zag de koers van zijn aandelen met 8 procent duikelen. Huizenbouwers daarentegen zagen de koersen flink stijgen nadat Toll Brothers, die in het luxe segment zit, dinsdagavond met een vooruitblik was gekomen die veel beter was dan verwacht.

Euro
De euro noteerde bij sluiting van de beurzen op Wall Street 1,4980 dollar. Bij de sluiting van de beurzen in Europa was dat 1,4965 dollar.