DEN HAAG - Qatar Petroleum International krijgt een belang in twee samenwerkingsverbanden van olieconcern Shell in Singapore. Dat heeft Shell woensdag bekendgemaakt.

De staatsoliemaatschappij van Qatar en Shell tekenden in 2007 al een overeenkomst om mogelijkheden voor samenwerking te onderzoeken.

Shell verkoopt een deel van zijn belang van 50 procent in Petrochemical Corporation of Singapore aan Qatar Petroleum. De rest van dat chemiebedrijf is in handen van een groep Japanse bedrijven onder leiding van Sumitomo Chemical.

Delen
Ook zullen Shell en Qatar Petroleum het belang van 30 procent van Shell in The Polyolefin Company delen. De resterende 70 procent blijft in handen van de door Sumitomo geleide groep. Het zijn de eerste buitenlandse aankopen op downstream-gebied (ondermeer raffinage en chemie) van Qatar Petroleum.

Shell en Qatar Petroleum werken in Qatar aan twee van de grootste energieprojecten ter wereld. Dat zijn het zogeheten Pearl gas-to-liquids (GTL) project en Qatargas 4 LNG (vloeibaar aardgas). Het GTL-project zal voldoende brandstof produceren om 160.000 auto's per dag te laten rijden. Qatargas 4, Shells eerste LNG-project, zal maximaal 280.000 vaten olie-equivalent per dag kunnen produceren.