AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten zijn woensdag hoger gesloten. Goede bedrijfscijfers van vooral bank en verzekeraar ING en de Zwitserse verzekeraar Swiss Life, voedden het optimisme. Ook een Chinees macrocijfer gaf de handel steun.

De Amsterdamse AEX-index sloot met een winst van 4,71 punten (1,5 procent) op een stand van 317,97 punten. De MidKap-index steeg 0,8 procent tot 489,78 punten. De beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt noteerden plussen van 0,7 tot 1 procent.

ING publiceerde in de ochtend resultaten over het derde kwartaal die in lijn lagen met eerder afgegeven voorlopige cijfers. Verder zei de Nederlandse financiële gigant dat er veel interesse is voor zijn verzekeringsactiviteiten. ING was de koploper van de AEX met een plus van 6,6 procent.

Swiss Life
Swiss Life meldde beter dan verwachte cijfers en won in Zürich 6,2 procent. Verzekeraar Aegon volgde in Amsterdam branchegenoot ING en sloot 4,1 procent hoger. Aegon rapporteert donderdag voorbeurs over het afgelopen kwartaal.

De Chinese overheid publiceerde cijfers over onder meer de industriële productie. Hieruit bleek dat de groei van de industrie in oktober het hoogste niveau heeft bereikt sinds maart 2008. Ten opzichte van een jaar eerder groeide de productie met ruim 16 procent.

Reed Elsevier
In de AEX was uitgever Reed Elsevier de grootste verliezer met een koersdaling van 4,2 procent. Het bedrijf meldde een lager dan verwachte winst. Verder werd bekend dat topman Ian Smith al na acht maanden is opgestapt.

Maritiem Dienstverlener SBM Offshore haalde met een aandelenemissie ruim 180 miljoen euro op. Het bedrijf gaat het geld gebruiken voor uitbreiding van de vloot. Volgens analisten zal de uitgifte leiden tot verwatering voor zittende aandeelhouders. Het aandeel SBM sloot 3,8 procent lager.

Arcadis
Ingenieursbureau Arcadis stond in de MidKap aan kop met een 6,7 procent hogere koers. Arcadis heeft in het derde kwartaal de eerste opdracht gerelateerd aan de steunmaatregelen van de Amerikaanse overheid binnengehaald.

De olieprijs daalde met 0,2 procent tot 78,90 dollar per vat. De euro noteerde woensdagmiddag op 1,4970 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen dinsdag stond de Europese munt op 1,4965 dollar.