AMSTERDAM - Voor de verzekeringsactiviteiten van het financiële concern ING is veel belangstelling getoond. Topman Jan Hommen zei woensdag in een toelichting op de derdekwartaalcijfers dat hij "handen en voeten" moet gebruiken om de partijen te tellen die interesse hebben getoond.

ING maakte op 26 oktober bekend het concern te splitsen in een bankbedrijf en een verzekeringsconcern en kondigde tevens een aandelenemissie aan om een deel van de staatssteun vervroegd af te lossen. Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) had daarop aangedrongen na een miljardeninjectie van de Nederlandse overheid vorig jaar.

ING stoot alle verzekeringsactiviteiten, het bedrijfsonderdeel vermogensbeheer en de Amerikaanse tak van de internetbank ING Direct af. De bank- en hypotheekactiviteiten van ING-dochters worden samengevoegd tot een nieuwe bank.

Aviva
Verschillende partijen, waaronder de Britse verzekeraar Aviva en de Poolse verzekeraar PZU, hebben al laten weten interesse te hebben in de verzekeringsactiviteiten. ING is volgens de topman "nog niet echt actief in gesprek" met potentiële kopers.

Hommen zei alle opties open te houden voor de verkoop van de verzekeringsactiviteiten. ING zal tezijnertijd ook kijken of een beursgang de beste optie is. "We hebben voldoende tijd, we hebben geen haast", aldus Hommen.

Keuze
Hommen stelde verder dat de reorganisatie geen makkelijke beslissing was. "Maar ik geloof sterk dat dit de juiste keuze is op het juiste moment. De financiële dienstensector zal worden getransformeerd door de crisis en de winnaars zijn zij die het vertrouwen van hun klanten kunnen terugwinnen."

ING meldde ook de meeste doelen van de eerste fase van de herstructurering te hebben behaald. Het bedrijf verwacht het doel van 1,3 miljard euro besparingen aan het eind van het jaar te zullen halen.

De koers van ING heeft behoorlijk onder druk gestaan na de aankondiging van de grote strategische wijziging. Hommen zei nog steeds in gesprek te zijn met beleggers. Volgens de topman zijn ze "extreem positief" over de strategische beslissingen.

Winst
De woensdag gepubliceerde cijfers zijn vrijwel gelijk aan de eerder bekendgemaakte voorlopige resultaten. De nettowinst van ING kwam uit op 499 miljoen euro. De zogeheten onderliggende winst bedroeg 778 miljoen euro, waarvan 264 miljoen euro is verdiend met bankieren en 514 miljoen euro bij de verzekeringstak. In dezelfde periode vorig jaar ging het nog om een onderliggend verlies van 568 miljoen euro.

Zakenbank SNS Securities noemde de resultaten van de bankentak "sterk en sterk gedreven door betere rentemarges". Het aandeel ING maakte woensdag een forse koerssprong en noteerde rond 10.30 uur ruim 4 procent hoger op 9,95 euro.