ARNHEM - Het advies- en ingenieursbedrijf Arcadis heeft woensdag zijn winstverwachting voor heel 2009 opgeschroefd. Arcadis gaat nu uit van een stijging van de netto operationele winst met 0 tot 5 procent. Eerder werd juist gerekend op een lichte winstdaling.

De netto operationele winst steeg over het derde kwartaal met 12 procent tot 18,2 miljoen euro vergeleken met een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 13,9 miljoen euro tegen 11,4 miljoen vorig jaar. Dat is een stijging van 22 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet steeg met 10 procent tot 470 miljoen euro.

Analisten gingen uit van een nettowinst van 15 miljoen euro en een netto operationele winst van 17 miljoen euro. De omzet werd geraamd op 474 miljoen euro.

Infrastructuur
Volgens Arcadis was bij het segment infrastructuur sprake van groei, geholpen door overheidsinvesteringen. Bij milieu was stabilisatie zichtbaar, maar de activiteiten op het gebied van gebouwen bleven echter zwak.

De orderportefeuille van Arcadis bleef in het derde kwartaal stabiel in vergelijking met eind 2008, door een goede orderinstroom over de gehele linie. Er was wel sprake van contractopzeggingen in het segment gebouwen, aldus het bedrijf.

VS
In de cijfers over het derde kwartaal zijn voor het eerst ook de resultaten van de Amerikaanse branchegenoot Malcolm Pirnie meegenomen. Die droegen mede bij aan de hogere omzet, aldus Arcadis. Malcolm Pirnie werd in juli overgenomen door Arcadis.

Over de eerste negen maanden van 2009 nam de omzet van Arcadis met 4 procent toe tot 1,3 miljard euro. De netto operationele winst steeg met 6 procent tot 50,8 miljoen euro.