AMSTERDAM - Advanced Metallurgical Group (AMG) heeft in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw last gehad van de economische crisis.

De prijzen en volumes stegen weliswaar enigszins ten opzichte van het tweede kwartaal, maar stonden nog altijd onder druk door de ongekende afname van de industriële bedrijvigheid. Dat heeft de producent van onder meer specialistische metalen en vliegtuigonderdelen woensdag bekendgemaakt.

AMG leed een nettoverlies van 20,3 miljoen dollar in vergelijking met een winst van 20,8 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 45 procent tot 205,4 miljoen dollar. Beide resultaten zijn lager dan de gemiddelde verwachtingen van analisten.

Prijzen
Beide divisies van AMG, advanced materials en engineering systems, hadden last van lagere prijzen en volumes. Bij advanced materials, dat onder meer legeringen maakt als ferrovanadium, daalde het volume van aluminiumproducten met 43 procent. Van titaniumproducten werd 77 procent minder verkocht. De prijs van ferrovanadium daalde in het derde kwartaal met 59 procent op jaarbasis.

Ovens
De orderinstroom bij engineering systems, dat onder meer industriële ovens maakt, werd ''significant'' beïnvloed door de afkoelende wereldeconomie. Volgens AMG bleven klanten investeringsbeslissingen voor zich uitschuiven vanwege financieringsproblemen en een zwakke vraag vanuit de eindmarkten. De verkoop van ovens voor het smelten van silicium, dat gebruikt wordt in zonnepanelen, daalde met 66 procent.

Het bedrijf ziet de toekomst allerminst rooskleurig in. ''De marktomstandigheden blijven uitdagend. Hoewel er tekenen zijn dat de vraagafname stabiliseert, staat het nog niet vast dat de markten verbeteren'', aldus AMG.