NEW YORK - De effectenbeurzen in New York hebben dinsdag pas op de plaats gemaakt. Zij sloten op vrijwel dezelfde stand als maandag, toen flinke winsten de Dow op het hoogste niveau in dertien maanden brachten.

Aan het begin van de dag namen de beleggers hun winst.

De beurzen openden lager en de koersen schommelden in de eerste uren van de handel tussen een kleine min en een kleine plus.

Halverwege de dag vertoonden alle drie de graadmeters een duidelijke min, maar vervolgens kropen zij weer omhoog.

Dow-Jonesindex

Zij sloten uiteindelijk verdeeld. De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen noteerde een plusje van 0,2 procent of 20,03 punten.

Dat bracht de slotstand van de Dow op 10.246,97 punten. De breed samengestelde S&P 500 sloot op 1093,01 punten. Dat was 0,07 punten lager dan de slotstand van maandag.

De technologiebeurs Nasdaq daalde licht. De koersen zakten met 0,1 procent of 2,98 punten tot 2151,08 punten.

Beleggers

Maandag waren de beleggers nog zeer positief gestemd na het besluit van de G20 om de economische stimuleringsmaatregelen voorlopig te handhaven.

Maar dinsdag toonden zij zich behoedzaam en namen zij aan het begin van de handelsdag hun winst. Volgens analisten een normaal verschijnsel na een rally als maandag.

Pauze

De handel was wat volume betreft dunnetjes. Beleggers lasten een pauze in. Maar er waren tekenen dat sommigen bij een dipje juist weer gingen kopen, een strategie die zij wel vaker volgen sinds de beurzen weer een stijgende lijn vertonen na het dieptepunt in maart dit jaar. Die strategie blijft lonend voor beleggers, aldus een marktstrateeg.

Gezondheidssector

Dinsdag deden nutsbedrijven en fondsen in de gezondheidssector het goed. Beleggers beschouwen deze aandelen kennelijk als relatief veilig.

Zo steeg het aandeel van de farmaceut Johnson & Johnson met 0,45 procent. Voedingsmiddelenconcern Kraft, dat maandag als enige fonds van de Dow een min vertoonde, behoorde dinsdag tot de stijgers (+ 0,25 procent)

Eindejaars-rally

Sommige analisten denken dat Wall Street zich opmaakt voor een lange eindejaars-rally. ''Het is een markt die stoelt op de angst toekomstige winsten mis te lopen'', aldus Patrick O'Hare. Of het zo uitpakt, blijft afwachten, maar er is volgens hem zeker sprake van optimisme.

De euro was aan het einde van de handelsdag in New York 1,4980 dollar waard. Bij de sluiting van de beurzen in Europa noteerde de Europese munt 1,4963 dollar.