LONDEN - Telecombedrijf Vodafone heeft de omzet over het eerste half jaar van zijn gebroken boekjaar met 9,3 procent zien stijgen tot 21,8 miljard pond (24,2 miljard euro).

In Europa steeg de omzet met 3 procent, vooral door valuta-effecten en in Afrika en Midden-Europa met 35,9 procent voornamelijk als gevolg van overnames. Het telecombedrijf maakte de halfjaarcijfers dinsdag bekend.

De Vodafonegroep noteerde een winst voor belasting van 7,5 miljard pond, een stijging van 2,9 procent. ''De resultaten zijn in lijn met de verwachtingen'', zei topman Vittorio Colao.

Verwachtingen
Vodafone handhaaft de verwachtingen voor het hele jaar ''ondanks de onzekerheden van de huidige economie''. Het bedrijf heeft afgelopen jaar voor 1 miljard pond flink in de kosten gesneden. Colao kondigde aan voor nog eens hetzelfde bedrag te willen besparen tot 2012.

In India is het telecombedrijf verwikkeld in een prijzenoorlog. Toch steeg de omzet hier met 20,5 procent. Vodafone wist in deze belangrijke markt 14,1 miljoen nieuwe klanten te werven.

Vodafone Nederland boekte een halfjaaromzet van 971 miljoen euro, een stijging van 1,4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal klanten groeide met 5,5 procent tot ruim 4,7 miljoen.