HOUTEN - Kantoorinrichter Samas ligt op schema met de ontmanteling van de onderneming. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. Na de verkoop van activiteiten in Duitsland en Centraal- en Oost-Europa resteert in feite een lege beurshuls.

Samas raakte enkele jaren geleden al in de problemen bij de implementatie van een Europees IT-systeem dat veel kinderziektes kende.

Het automatiseringsproject viel door vertragingen duurder uit dan verwacht. De economische crisis, die leidde tot een flinke daling van de vraag, was uiteindelijk de genadeklap voor het bedrijf.

Liquidatie
Eind augustus zei president-commissaris Coen van der Bijl al dat liquidatie de meest waarschijnlijke optie is. Samas verwacht de ontknoping in de komende maanden toe te lichten aan de aandeelhouders tijdens een buitengewone vergadering.

In de eerste helft van dit boekjaar, dat loopt tot 31 maart, werden ook de activiteiten in Zwitserland en de Benelux verkocht. Dat was nodig omdat Samas als groep over onvoldoende financiële middelen beschikte om noodzakelijke herstructureringen door te voeren.

Nettowinst
Door het afstoten van alle verkoopactiviteiten heeft Samas geen omzet behaald in het eerste halfjaar. Dankzij eenmalige baten, waaronder een winst op de verkoop van de activiteiten in de Benelux, haalde Samas een nettowinst van 2,8 miljoen euro. Een jaar eerder leed het bedrijf een nettoverlies van 12,7 miljoen euro.

Beursbedrijf Euronext plaatste Samas in juni op het zogeheten strafbankje omdat het bedrijf een negatief eigen vermogen heeft en een schuld. Het eigen vermogen verbeterde wel enigszins, tot 10,6 miljoen euro negatief van 13,8 miljoen euro negatief.

De verkoop van alle activiteiten zorgde voor een flinke verlaging van de schuldenlast. Die nam af tot iets minder dan 10,5 miljoen euro van 31,5 miljoen euro aan het einde van het vorige boekjaar.