AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten zijn dinsdag in de min gedoken. Een tegenvallend Duits macrocijfer en een stroef begin van de handelsdag op Wall Street na de rally van maandag betekende het einde aan een vier dagen durende opmars.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 0,4 procent lager op 313,26 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen eindigde 0,9 procent in de min op 486,05 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs sloten onveranderd tot 0,1 procent lager.

''We hebben een onzekere dag achter de rug, dan weer was het positief en dan weer negatief. De markten konden geen richting kiezen, beleggers keken daarom naar Wall Street'', zo verwoordde een beleggingsstrateeg de stemming tegen persbureau Reuters. Beleggers in de Verenigde Staten begonnen dinsdag aarzelend aan de handelsdag na de rally van maandag.

Index
In Europa waren beleggers het grootste gedeelte van de dag in de ban van de ZEW-index. Deze index, die het vertrouwen meet van analisten en beleggers in de Duitse economie, daalde van 56 punten in oktober naar 51,1 punten in november. Dat was een tegenvallend cijfer, want analisten hadden gerekend op een stand van 55 punten.

''Merkwaardig dat beleggers zo op het cijfer reageren, want het zegt niet zo zeer iets over de economie, maar meer over de beleggers zelf'', aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

Barclays
Tegenvallende resultaten waren er voor de Britse bank Barclays en de Britse telefoonaanbieder Vodafone. Barclays sloot in Londen 5,1 procent lager, Vodafone moest 1,5 procent inleveren. De Britse bank HSBC won 4 procent na opbeurende woorden van topman Michael Geoghegan dat ''de grootste schok voor de wereldeconomie achter de rug is''.

Op het Damrak maakte bank en verzekeraar SNS Reaal dinsdag een nettowinst over het derde kwartaal bekend van 26 miljoen euro. SNS versterkte zijn positie op de hypotheken- en spaarmarkt, maar zag tegelijkertijd de rentemarge onder druk komen te staan. Het aandeel won in de Midkap-index 1,6 procent.

Wereldhave
Het vastgoedbedrijf Wereldhave publiceerde zijn derdekwartaalcijfers. Wereldhave verwacht dat het direct resultaat, de winst uit verhuur, dit jaar iets lager uitkomt dan in 2008. Wereldhave sloot 3,2 procent lager.

De euro noteerde dinsdag aan het einde van de middag op 1,4963 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen maandag stond de Europese munt nog op 1,5000 dollar.