ZEIST - De producent van elektromagnetische componenten Kendrion heeft over het derde kwartaal de verwachtingen ruimschoots overtroffen.

Het voorzichtige economische herstel zette volgens Kendrion in de afgelopen periode door. Dat blijkt uit een tussentijds handelsbericht dat dinsdag werd gepubliceerd.

Winst
De nettowinst kwam uit op 1 miljoen euro tegen 2 miljoen euro een jaar eerder. De omzet bedroeg 39 miljoen euro. Dat is weliswaar een kwart minder dan een jaar eerder, maar wel een stijging van 16 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar. Het bedrijfsresultaat (ebita) kwam uit op 2,2 miljoen euro vergeleken met 3,8 miljoen euro vorig jaar.

Analisten gingen voor het derde kwartaal uit van een nettowinst van 0,5 miljoen euro. De omzet werd geraamd op 34,7 miljoen euro en het bedrijfsresultaat werd geschat op 1,4 miljoen euro. Kendrion wil vanwege de onzekerheid over het tempo van het economisch herstel geen concrete verwachting afgeven voor heel 2009.

Personenauto's
Volgens Kendrion is de verbetering vooral zichtbaar bij de divisie personenauto's. De omzet ging hier omhoog, vooral door nieuwe projecten. Ook de divisie commerciële voertuigen (bedrijfsauto's) had een beter kwartaal, vooral dankzij een aantrekkende vraag in het Verre Oosten.

Bij de industriële divisies nam de orderontvangst in de afgelopen maanden enigszins toe, maar dit had volgens Kendrion nog maar weinig effect op de omzet in het derde kwartaal.

Verbetering
Kendrion verwacht dat de voorzichtige economische verbetering zal doorzetten. Het bedrijf wil echter pas van een werkelijk beter activiteitenniveau spreken wanneer ook de industriële onderdelen verder aantrekken.

Het bedrijf uit Zeist zei verder dat het herstructureringsprogramma 'Springtime' vrijwel is afgerond. Kendrion maakte in maart bekend 330 banen te schrappen om jaarlijks 20 miljoen euro te besparen. De komende maanden zullen nog circa veertig werknemers het bedrijf verlaten. Daarna is de reorganisatie afgerond.