AMSTERDAM - Optimisme regeerde maandag op de Europese beurzen. Vooral de financiële sector profiteerde van de stemming, die mede werd gevoed door het besluit van de lidstaten van de G20 om de economische stimuleringsmaatregelen voorlopig te handhaven.

In Amsterdam sloot de AEX-index 2,4 procent hoger op 314,46 punten. Een winst van 7,32 punten. De MidKap-index voor het middensegment kreeg er 1,8 procent bij op 490,31 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen 1,8 tot 2,4 procent.

De bankensector deed het uitzonderlijk goed. Barclays, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas, Societe Generale en Commerzbank stegen tussen de 1,9 en 6,5 procent. In de AEX-index profiteerden ING, die er 5,1 procent bijkreeg, en Aegon met een winst van 6 procent.

Air France KLM
Air France KLM maakte maandag vervoerscijfers bekend. De luchtvaartmaatschappij bleef vervolgens achter bij de stijging van de koersen over een breed front, en noteerde aan het slot van de handel een winst van 1 procent. Het aantal vervoerde passagiers nam met 5,3 procent af tot 6,3 miljoen.

Bij de kleinere fondsen was biotechnologiebedrijf OctoPlus een uitschieter. De onderneming maakte maandag bekend in het derde kwartaal een positief operationeel resultaat te hebben geboekt. Het bedrijf verwacht zoals eerder aangegeven 19 miljoen euro omzet te boeken in 2009. Beleggers reageerden zeer positief, OctoPlus kreeg er 9 procent bij.

VastNed
VastNed Retail kwam maandag ook met resultaten over het derde kwartaal. Het vastgoedfonds heeft in het afgelopen kwartaal weer zwarte cijfers geschreven. Onder de streep bleef er 3,8 miljoen euro over. VastNed Retail sloot 3,9 procent hoger.

Wavin kreeg maandag van zakenbank Petercam een hoger beleggingsadvies. De producent van buizen en leidingsystemen mocht zich verheugen in een plus van maar liefst 10,5 procent.

Olie
De olieprijs steeg 3,1 procent tot 79,81 dollar per vat Amerikaanse ruwe olie.

De euro noteerde maandag na het sluiten van de beurzen rond de 1,5000 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt nog op 1,4840 dollar.